Članak

UPOZORENJE

Koaliciji se ne žuri: Još nije zakazana sjednica Doma naroda, BiH bliže sivoj listi FATF-a nego pristupnim pregovorima s EU

(Patria) - Još uvijek nema zakazane sjednice Doma naroda PS BiH na kojoj bi se trebao usvojiti Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti nakon što su na sjednici 31. januara delegati SNSD-a oborili hitnu proceduru. Iako je tada predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović pozvao Kolegij na usaglašavanje Dragan Čović mu je kazao kako "danas neće biti usaglašavanja", te se nastavio dalji rad po tačkama dnevnog reda.

Delegacija EU oglasila se u subotu 10. februara pozivajući Dom naroda da održi hitnu sjednicu i usvoji Zakon dok Komitet Moneyvala ne završi svoju posjetu i izvještaj o BiH. Ukoliko do 28. februara zakon ne stupi na snagu, BiH će se najvjerovatnije naći na sivoj listi FATF-a što za zemlju koja pretenduje da otvori pristupne pregovore nije dobar signal.

"Stavljanje na listu bi imalo političke, ekonomske i finansijske posljedice za BiH, te bi uticalo na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatnim komercijalnim aktivnostima, kao i javnim fiskalnim poslovima, a nadalje može odvratiti strana ulaganja i otežati međunarodno kretanje kapitala", upozorili su iz Delegacije EU u BiH.

Šef kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je danas za medije da je očekivao zakazivanje sjednice.

"Radi se o važnom zakonu koji se tiče rejtinga BiH kod međunarodnih finansijskih institucija. Ako se ne usvoji taj zakon BiH može dospjeti na "sive" i "crne" liste međunarodnih institucija, što bi svakako bilo otežavajuće za građane BiH, ali i za institucije BiH", kazao je Džaferović.

Delegati SDA su i prošli put podržali hitnu proceduru pa bi isto tako učinili i na novoj sjednici i podržali sam zakon.

"Ovo je zakon koji se tiče prvorazrednog interesa BiH, tiče se rejtinga BiH i evropskog puta BiH. Prema tome, bez obzira na to što je SDA opozicija, podržat ćemo taj zakon kao što smo i mnogo puta do sada radili i kao što ćemo i ubuduće raditi", kazao je Džaferović.

Nakon posljednjeg sastanka državne koalicije 8. februaara dogovoren je paket evropskih zakona, odnosno da radni timovi ovih stranaka dogovore detalje oko kojih još nemaju saglasnost kao u slučaju Zakona o spriječavanju sukoba interesa i sjedištu Apelacionog odjeljena Suda BiH (Zakon o sudovima), dok je za Zakon o spriječavanju pranja novca rečeno da je on već dogovoren i da samo treba biti usvojen.

No, na zvaničnoj stranici Parlamentarne skupštine BiH nema zakazane sjednice, dok je najavljena samo redovna sjednica Predstavničkog doma PS BiH i to 28. februara.

#Domnaroda #FATF #sjednica #BiH