Članak

NASTAVAK 21. FEBRUARA

DOBROVOLJAČKA U optužnici se vještak poziva na iskaz kojeg nema ni Tužilaštvo, Sud otkazao unakrsno ispitivanje Đurđevića

Naime, odbrana je reagirala, jer nemaju izjavu ovog svjedoka iz 2005. godine datu u Bijeljini, a na koju se vještak poziva u optužnici, te je sudija Darko Samardžić pitao tužioca Mladena Vukojičića zašto odbrane nemaju taj iskaz.

Foto: Arhiv

Piše: Amina Čorbo Zećo

Današnje suđenje u slučaju Dobrovoljačka novi je dokaz da strane u postupku nisu jednake, jer Tužilaštvo BiH nije dostavilo potrebne dokumente odbranama. Nije ovo prvi put da odbrane ne dobiju sve dokumente, a danas je reagirao i Sud BiH, pa je otkazano unakrsno saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH Borislava Đurđevića, te je on ispitan samo direktno.

Naime, odbrana je reagirala, jer nemaju izjavu ovog svjedoka iz 2005. godine datu u Bijeljini, a na koju se vještak poziva u optužnici, te je sudija Darko Samardžić pitao tužioca Mladena Vukojičića zašto odbrane nemaju taj iskaz, kako bi se mogli spremiti za unakrsno ispitivanje.

Tužilac Vukojičić je kazao da nema taj iskaz (!?), a onda je Samardžić, vrlo logično, pitao pa ko je dao vještaku iskaz na osnovu kojeg je sačinio nalaz.

„Pa, valjda Tužilaštvo daje dokumente vještaku. Na osnovu čega je napravio nalaz“, pitao je Samardžić.

Vukojičić je tada kazao sudiji 'da ne prejudicira', te da će to vještak reći kada dođe da svjedoči.

Pokušao je Vukojičić umanjiti značaj ovog ispada, te je kazao da se u optužnici ovaj iskaz spominje samo u fusnoti, no Sud BiH zatražio je da se taj iskaz nađe i dostavi odbranama, te će zbog toga Đurđević biti pozvan naknadno na unakrsno saslušanje.

Poznato je da se još uvijek ne zna na koji način je došlo do odabira vještaka u ovom predmetu, a posebno Centra za vještačenje „Zenit“ d.o.o. Banja Luka (Stamenko Novaković i Mladen Marinković), kao i vještaci Mile Matijević iz Banja Luke, Zoran Tomaš i Željko Karan.

Ovo posebno imajući u vidu da su neka od imena vještaka dovođena u vezu i sa činjenjem krivičnih djela, te nestručnim postupanjima.

Čime su se postupajući tužioci vodili i zašto su zanemarili obavezu prikupljanja dokaza koji idu u korist optuženima? Zašto su postupili očito pristrano u ovom predmetu i po čijim instrukcijama?

Inače u svom direktnom svjedočenju Đurđević je govorio o dešavanjima u Komandi Druge vojne oblasti na Bistriku, te povlačenju kolone kroz Dobrovoljačku, koju je prema njegovim tvrdnjama dogovorio UNPROFOR.

Đurđević je oficir i novinar, tako se i predstavio Sudu BiH, a inače, autor je intervjua sa ratnim zločincem Radislavom Krstićem objavljen 1995. godine pod naslovom 'Podrinje je konačno slobodno'. Ovaj intervju nastao je nakon izvršenog genocida u Srebrenici, a u članku se Krstić hvali 'postignućima'. Ovaj članak korišten je u Hagu kao dokaz tokom suđenja Krstiću, koji je bio komandant Drinskog korpusa.

Nastavak suđenja u slučaju Dobrovoljačka nastavlja se 21. februara 2024. godine.

#Dobrovoljačka #odbrane #Sud #svjedok #Tužilaštvo #vještak #BiH