Članak

DALEKO SMO OD PRISTUPNIH PREGOVORA

BiH nema na dnevnom redu martovskog zasjedanja Evropskog vijeća, ali ni proširenja EU

(Patria) - Na dnevnom redu sastanka Evropskog vijeća, planiranog za 21. i 22. mart ove godine, nema Bosne i Hercegovine, saznaje Politicki.ba.

Iako svi očekuju odluku vrhovnog organa Evropske unije o mogućem odobravanju pregovora sa našom državom, u objavljenom - načelnom - dnevnom redu, nema naše države kao teme. Nema ni teme proširenja EU.

Šefovi 27 država ili vlada članica EU u Briselu će se sastati kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini i ruskoj agresiji na tu državu. Kako se dalje vidi iz objavljenog načelnog dnevnog reda, debatirati će se i o sigurnosnim i odbrambenim pitanjima Evrope u vremenima kada raste strah čak i od vojnog sukoba nekih njenih država s Rusijom. Stanje na Bliskom Istoku je također na dnevnom redu.

I onda je tu tačka dnevnog reda "razno".

Politicki.ba kontaktirao je sagovornike u Briselu i pitao kako tumače ovakav dnevni red.

Osim iznenađenja da nije planirana posebna tačka dnevnog reda koja bi se ticala procesa proširenja EU, bezmalo svi s kojima smo razgovarali, rekli su da se unutar institucija EU užurbano radi na pripremi i ove teme za martovsku sjednicu Evropskog vijeća.

Evropska komisija je u prošlogodišnjem Izvještaju o napretku BiH navela da će se pitanju odobravanja statusa pregovarača vratiti u martu ove godine i predstaviti svoj novi izvještaj Evropskom vijeću.

Izvještaj se priprema i zvaničnici Evropske komisije bit će spremni predstaviti ga šefovima država ili vlada 27 država EU 21. ili 22. marta ove godine.

Ukoliko se dnevni red ne izmijeni, što nije ni nemoguće ni neuobičajeno, BiH bi se ipak trebala naći na dnevnom redu Samita EU, makar u okviru tačke "razno".

#EU #Evropskovijeće #sjednica #BiH