Članak

79. GODINA OD OSLOBAĐANJA

UABNOR Mostar: Udar na antifašističko naslijeđe BiH je udar na državu, šutnja znači odobravanje

(Patria) - Danas 14. februara, tačno na 79. godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu navršava se 20 mjeseci od terorističkog čina koji su neofašisti izvršili na Partizansko spomen groblje u Mostaru - Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Policija šuti ili kratko saopšti: Istraga je u toku. Tužilaštvo, takođe, šuti. Vlast šuti, poručuju iz UABNOR Mostar.

"Ono što u svemu ovome više odjekuje i smeta od samog terorističkog čina izvršenog 14. juna 2021. godine jeste šutnja, jer ta šutnja koja predugo traje je potvrda odobravanja, bolje rečeno saučesništva. Ako sve ovo stavimo u kontekst posljednjih dešavanja oko obilježavanja Dana oslobođenja jasno je da iza svega stoji određena politika i da se ovdje radi o političkim odlukama, a da su, kako ih policija i ta ista politika zove "maloljetni huligani" dobro instruirani.

Dodamo li u prilog tomu i napise u medijima bliskim politici koji sa čuđenjem pišu da su u Čapljini i Širokom Brijegu još ostali neki partizanski spomenici i da to čim prije treba maknuti, jasno je o čemu se radi.

Jasno je da je i udar na antifašističko naslijeđe Bosne i Hercegovine udar na Bosnu i Hercegovinu, jer njena državnost obnovljena je upravo zahvaljujući antifašistima, pa ako se uništi to naslijeđe misle da će se lakše i država uništiti, jer oni sanjaju onu koja je uništena 1945. godine. Zato tražimo, insistiramo, molimo da se u rješavanje ovih pitanja, dok nije kasno, hitno uključi Federalna policija i državne policijske agencije.
Smrt fašizmu - sloboda narodu", navode iz UABNOR Mostar.

#antifašizam #Mostar #UABNOR #BiH