Članak

CRVENO MORE

Vođa Husa: Prošle sedmice nijedan brod povezan s Izraelom nije prošao kroz Adenski zaljev

(Patria) - Lider jemenskih Husa rekao je da je milicija uspjela spriječiti brodove povezane s Izraelom da prođu kroz Adenski zaljev tokom prošle sedmice, prenio je Reuters.

„Amerikanci i Britanci nisu uspjeli osigurati prolaz nijednom brodu koji je krenuo prema Izraelu. Nisu bili u stanju da zaštite ove brodove. Oni više ne mogu zaštititi čak ni američko-britanske brodove, a ovo je prava i velika pobjeda za nas“, rekao je Abdul Malik al-Houthi u televizijskom govoru.

Husi, koji kontrolišu najnaseljenije regije Jemena, u više navrata su od sredine novembra pucali na međunarodne komercijalne brodove. Njihove mete su bili brodovi s komercijalnim vezama sa Sjedinjenim Državama, Britanijom ili Izraelom, prema izvorima za brodarstvo i osiguranje.

„Agenda Izraela, Amerike i Britanije nastoji okončati palestinsko pitanje“, rekao je al-Houthi.

Operacije Husa u Crvenom moru, rekao je, bile su „legitimne (jer) pomažu da se podrži narod Gaze i ukine opsada koja im je nametnuta“.

Husi kažu da su ciljali brodove u znak solidarnosti s Palestincima zbog rata između Izraela i Hamasa u Gazi. Napadi su naveli nekoliko kompanija da zaustave putovanja Crvenim morem i odluče za dužu i skuplju rutu oko afričkog kontinenta, a američki i britanski ratni avioni izveli su udare širom Jemena.

#brodovi #CrvenoMore #Husi #Svijet