Članak

KEITH KELLOGG

Trumpov savjetnik predlaže novi sistem za članice NATO-a koje ne izdvajaju dovoljno

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa rekao je jučer da će se on, ako se vrati na vlast, zauzimati za promjene u NATO-u koje bi mogle dovesti do toga da neke države članice izgube pravo na kolektivnu zaštitu od napada.

(Patria) - Savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa rekao je jučer da će se on, ako se vrati na vlast, zauzimati za promjene u NATO-u koje bi mogle dovesti do toga da neke države članice izgube pravo na kolektivnu zaštitu od napada.

Keith Kellogg, penzionisani general-pukovnik i bivši predstavnik ureda Trumpovog Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je u intervjuu za Reuters da bi, ako neka članica NATO-a ne bude izdvajala barem dva posto BDP-a za odbranu kako je dogovoreno, podržao da nema pravo na kolektivnu zaštitu na osnovu člana 5. Sjevernoatlantske povelje.

Član 5. kaže da se napad na bilo koju državu članicu NATO-a smatra napadom na sve članice i da članice saveza moraju na to odgovoriti.

- Odakle ja dolazim, savezništva su važna. Ali ako želite biti dio saveza, pridonosite savezu, budite dio saveza - rekao je Kellogg, koji je bio i savjetnik za nacionalnu sigurnost bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea, prenosi Hina.

Trump je na skupu tokom vikenda rekao da ne bi branio saveznike NATO-a koji ne plaćaju dovoljno za odbranu i da bi čak podstakao Rusiju da ih napadne.

Kellogg nije želio reći je li o svom prijedlogu razgovarao s Trumpom, iako je naveo da su često razgovarali o budućnosti NATO-a.

Ističe da će, ako Trump pobijedi, vjerovatno predložiti održavanje sastanka NATO-a u junu 2025. kako bi se razgovaralo o budućnosti saveza.

Dodao je da bi NATO mogao postati "savez s više kategorija" članstva u kojem bi neke države članice uživale veću zaštitu u skladu s njihovim poštivanjem osnivačkih odredbi NATO-a.

#DonaldTrump #NATO #SAD #savjetnik #Svijet