Članak

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden upozorio republikance: Pomažete Putinu ako ne odobrite pomoć Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je republikance u donjem domu Kongresa da odobre pomoć Ukrajini i upozorio ih da protivljenje usvojenom zakonskom prijedlogu "ide na ruku (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu".

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je republikance u donjem domu Kongresa da odobre pomoć Ukrajini i upozorio ih da protivljenje usvojenom zakonskom prijedlogu "ide na ruku (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu".

Američki Senat izglasao je jučer paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vrijedan 95 milijardi dolara. No, pravi test bit će glasanje u Predstavničkom domu u kojem većinu imaju republikanci od kojih se mnogi protive nastavku pomoći Kijevu.

- Historija posmatra - rekao je jučer Biden, te dodao da je ulog još veći poslije izjave njegovog prethodnika Donalda Trumpa da neće štititi članice NATO-a od Rusije ako ne budu dovoljno izdvajale za odbranu, prenosi Glas Amerike.

Biden ističe da su ulozi već bili veliki za američku sigurnost prije nego što je zakonski prijedlog usvojen u Senatu. Međutim, proteklih dana, ti ulozi su postali veći. "I to zato što je bivši predsjednik poslao opasnu i šokantno, neameričku poruku svijetu".

Biden ocjenjuje da je "glupa" i "sramna" Trumpova izjava, koji "NATO ne vidi kao savez koji štiti Ameriku i svijet".

- Vidi ga kao reketiranje za zaštitu - poručio je Biden na konferenciji za novinare u Bijeloj kući i naglasio da se "nijedan predsjednik u našoj historiji nije povinovao ruskom diktatoru".

Senat je paket pomoći usvojio sa 70 glasova za i 29 protiv. Među onima koji su u Senatu glasali za paket bilo je i republikanaca, a većinu u tom tijelu imaju demokrate.

#JoeBiden #PomoćUkrajini #Rusija #SAD #VladimirPutin #Svijet