Članak

KRITIKA OPOZICIJA

Vujović o zdravstvenom sektoru u Sarajevu: Trojka je obećavala promjenu iz temelja, a njihovi direktori nisu uradili ništa

(Patria) - Skupština KS danas razmatra izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za 13 ustanova iz oblasti zdravstva u KS.

U svojim pitanjima i diskusijama zastupnici su postavili niz pitanja direktorima ovih ustanova ili predstavnicima koji su danas predstavljali izvještaj.

Zastupnike je zanimao broj uposlenih, broj specijalizacija, deficitarnih kadrova, ispravnost analiza, potrebni kadar za mikrobiološke analize, problemi s uniformama u Domu zdravlja KS, zapošljavanja u ovim ustanovama, javne nabavke...

Zastupnik Stranke za BiH Muamer Bandić osvrnuo se na izlaganje direktora JU Dom zdravlja KS Abela Baltića o procedurama za izdavanje reklamnih panoa u ovoj ustanovi.

„Postoji naredba Tužilaštva KS i suda o oduzimanju predmeta kako bi se utvrdilo da li postoje elementi da je učinjeno krivično djelo. Direktor je rekao da je sve po zakonu, i da postoji jedna grupa u Upravnom odboru koja je rekla da je bilo potrebno tražiti saglasnost UO, a da to nije tačno“, kazao je Bandić.

Zastupnica Vedrana Vujović (DF) svoje obraćanje započela je rečenicom: "Dobro došli u mandatni period trojke".

„Vi ste u vlasti od 2021. godine i imali smo prošle godine izvještaje za 2021. godinu pa ste se tada prali nije bio naš mandatni period, na pola smo mandata preuzeli, ali za 2022. imate sve svoje direktore, uprave i evo za dvije godine apsolutno ništa nije urađeno i unaprijeđeno. Ne samo da nije urađeno ništa, već su se desila određena krivična djela i očekujemo da nadležne pravosudne institucije provjere i sankcionišu te koji su to učinili. Sramota je da mi nakon vladavine trojke imamo takav jedan diskurs u medijima i skupštini da nije ni bolje ni gore nego prije. Pa si ste bila ta promjena, najavljivali ste sve super iz temelja. Maltene se ništa nije promijenilo i to je veliko razočarenje. Opšta slika zdravstva počevši od pandemije Covida, situacija u zdravstvenom sektoru u KS nije zadovoljavajuća", kazala je Vujović.

Na dnevnom redu su bili Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Prim. dr. Silva Rizvanbegović za 2022. godinu, Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo za 2022. godinu, Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za 2022. godinu, Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo za 2022. godinu; Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo za 2022. godinu; Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za 2022. godinu; Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo za 2022. godinu; Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove „Apoteke Sarajevo“ za 2022. godinu; Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2022. godinu; Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Kantona Sarajevo Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu za 2022. godinu, Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo za 2022. godinu; Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Zavod za sportsku medicinu Kantona Sarajevo za 2022. godinu; Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javna ustanova Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ za 2022. godinu.

#BiH #SkupštinaKS #VedranaVujović #opozicija #Zdravstvo