Članak

ŠVEDSKA

Štokholmski metro dug je čak 110 kilometara

Dok većini svijeta spomen javnog prijevoza i podzemnih vozova budi sliku gužve i prljavštine, u Švedskoj, naravno, nije tako.

(Patria) - Dok većini svijeta spomen javnog prijevoza i podzemnih vozova budi sliku gužve i prljavštine, u Švedskoj, naravno, nije tako.

Na sjeveru Evrope dobar će dizajn, kao i umjetnost, pronaći put i ispod površine zemlje, pa je tako štokholmska podzemna željeznica Tunnelban već decenijama jedna od većih atrakcija toga grada.

Štokholmska podzemna željeznica često se opisuje i kao najduža izložba na svijetu - duga je čak 110 kilometara, prenosi Punkufer.hr.

Prva linija metroa glavnog grada Švedske puštena je u promet 1950. godine, danas ima gotovo sto stanica, a u toku je i veliki projekat produženja podzemne željezničke mreže koji je započeo 2014. i trajat će do 2030. godine.

Stanice štokholmskog metroa umjetnici su počeli oživljavati još 1957. godine, pa je šarenilo koje danas ispunjava podzemlje ovog sjevernoevropskog grada jedinstven primjer likovnog organizma koji živi u podzemlju, razvija se, raste i - ne umire - već skoro 70 godina.

Jedina razlika u pristupu je ta što se u počecima gradio metro, a naknadno bi se "nadopunjavao" ili "ukrašavao" umjetničkim detaljima, muralima ili instalacijama, dok se u svakom kasnijem, pa i u ovom posljednjem valu proširenja podzemne mreže paralelno s novim linijama i stanicama - planiraju i nova umjetnička djela koja će ih uobličiti.

Svaka nova stanica metroa u Štokholmu imat će i svoj jedinstveni umjetnički dizajn, a na arhitektonskim i dizajnerskim rješenjima novih stanica i dizajnu radili su i umjetnici, njih 150 od početka toga "podzemnog" projekta.

Putovanje štokholmskom podzemnom željeznicom tako se pretvara u putovanje kroz mnoge svjetove, svaki tačno jednu stanicu dug, a čitava mreža tvori zanimljiv presjek savremene umjetnosti od 1950-ih naovamo.

Murali, mozaici, instalacije i izlošci smjenjuju se tako velikom brzinom, pogotovo u centru, a prema periferiji izričaji su diskretniji i manji.

Štokholmsku podzemnu galeriju možete obići već s najobičnijom jednosmjernom kartom koja vrijedi 75 minuta.

Naravno, kada se tamo zateknete, napravit ćete detaljan plan obilaska, a mi ćemo ovdje samo popisati imena stanica s najimpresivnijim umjetničkim rješenjima, tek toliko da vam ostanu u uhu i zazvone kada se nađete u blizini.

To su primjerice stanice T-Centralen, Tekniska Högskolan, Östermalmstorg, stanica Stadion, Tensta, Kungsträdgården, Solna Centrum, Rådhuset i Thorildsplan.

Ako ste i zaboravili zašto ste čuli ta imena, sjetit ćete se kad zavirite u maštovito podzemlje glavnog grada Švedske.

#magazin1 #metro #švedska #voz #zanimljivosti #željeznica