Članak

ZLOČINI

Tužilac MKS-a izražava zabrinutost zbog moguće izraelske ofanzive na Rafah u Gazi

(Patria) - Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u ponedjeljak je izrazio duboku zabrinutost zbog moguće izraelske kopnene ofanzive na Rafah u Gazi, upozorivši da će svako ko krši međunarodno pravo snositi odgovornost, javio je AFP.

Karim Khan je u izjavi objavljenoj na mreži X rekao da se istraga njegovog ureda o događajima u Gazi „poduzima po hitnom postupku“.

„Duboko sam zabrinut zbog prijavljenih bombardovanja i potencijalnog kopnenog upada izraelskih snaga u Rafi“, rekao je.

MKS je 2021. godine otvorio istragu protiv Izraela, kao i Hamasa i drugih naoružanih
palestinskih grupa za moguće ratne zločine na palestinskim teritorijama. Khan je ranije rekao da se ova istraga sada „proširuje na eskalaciju neprijateljstava i nasilja od napada koji su se dogodili 7. oktobra 2023.“.

„Svi ratovi imaju pravila i zakoni koji se primjenjuju na oružane sukobe ne mogu se tumačiti tako da ih učine šupljim ili lišenim značenja“, rekao je.

„Ovo je bila moja dosljedna poruka, uključujući i poruku iz Ramale prošle godine. Od tada nisam vidio nikakvu primjetnu promjenu u ponašanju Izraela“, dodao je.

Otvarajući svoja vrata 2002. godine, MKS je jedini nezavisni sud na svijetu koji je osnovan da istražuje najteža krivična djela uključujući genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. To je „sud posljednje instance“ i djeluje samo ako zemlje nisu voljne ili nesposobne da same istraže slučajeve.

„Kao što sam više puta naglasio, oni koji se ne pridržavaju zakona ne bi trebali da se žale kasnije kada moja kancelarija preduzme radnje u skladu sa svojim mandatom“, upozorio je Khan.

„Svima koji su uključeni: moj Ured aktivno istražuje sve zločine koji su navodno počinjeni. Oni koji krše zakon će odgovarati“, rekao je Khan.

Khan je pozvao na oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

„Ovo također predstavlja važan fokus naše istrage“, rekao je.

#Gaza #Palestina #Rafah #Svijet