Članak

LONDON

​Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionisalo četiri izraelska naseljenika optužena za nasilje

David Cameron

(Patria) - Ujedinjeno Kraljevstvo je uvelo sankcije protiv četvorice „ekstremističkih“ izraelskih naseljenika koje je optužila za napad na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, javio je BBC.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je finansijska ograničenja i ograničenja putovanja protiv četvorice za koje kaže da su počinili kršenje ljudskih prava Palestincima. Ministar vanjskih poslova David Cameron je pozvao Izrael da preduzme mjere za okončanje nasilja.

Nasilje na Zapadnoj obali je poraslo od početka rata u Gazi, nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra. Najmanje 384 Palestinca ubijeno je na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem, ili u Izraelu, prema Ujedinjenim nacijama. U istom periodu ubijeno je deset Izraelaca, uključujući četiri pripadnika snaga sigurnosti.

Foreign Office kaže da su neki nasljenici koristili uznemiravanje, zastrašivanje i nasilje kako bi izvršili pritisak na palestinske zajednice da napuste svoju zemlju.

Otprilike 700.000 Jevreja živi u 160 naselja na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem, i 144 ispostave, prema izvještaju organizacije Peace Now. Naselja su izgradile prethodne izraelske vlade nakon što je Izrael okupirao Zapadnu obalu 1967. godine, dok su manje ispostave izgrađene bez zvanične dozvole. Ogromna većina međunarodne zajednice smatra da su naselja i ispostave nezakonita prema međunarodnom pravu, iako Izrael i SAD osporavaju ovo tumačenje.

Među onima koji su podvrgnuti zabrani putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo i finansijskim
ograničenjima su doseljenici optuženi da su prijetili porodicama i pod prijetnjom oružjem i uništavali imovinu u sklopu ciljane kampanje raseljavanja palestinskih zajednica.

Cameron je rekao da „ekstremistički izraelski doseljenici prijete Palestincima, često pod
prijetnjom oružjem, i tjeraju ih da napuste zemlju koja je s pravom njihova. Ovo ponašanje je nezakonito i neprihvatljivo. Izrael također mora poduzeti snažnije mjere i zaustaviti nasilje među naseljenicima.“

Foreign Office je imenovao četvoricu naseljenika i opisao optužbe protiv njih. Moshe Sharvit je optužen od strane Ujedinjenog Kraljevstva za prijetnje, uznemiravanje i napad
na palestinske pastire i njihove porodice u dolini Jordan. U oktobru 2023. kaže se da je natjerao zajednicu od dvadeset porodica da pobjegne nakon što je navodno napao stanovnike i rekao da imaju pet sati do odlaska.

Yinon Levy, vođa predstraže na farmi, kažnjen je nakon upotrebe fizičkog nasilja i uništavanja imovine kako bi raselio palestinske zajednice, navodi se u saopštenju Foreign Officea. Zvi Bar Yosef, također sankcioniran, stoji iza ispostave koju su lokalni palestinski stanovnici opisali kao „izvor sistematskog zastrašivanja i nasilja“, saopštila je vlada UK-a.

Četvrti sankcionisani Izraelac, Ely Federman, optužen je da je umiješan u više incidenata protiv palestinskih pastira u brdima Južnog Hebrona.

London kaže da nastavlja pozivati Izrael da preduzme mjere protiv odgovornih za nasilje među naseljenicima, oslobodi zamrznuta sredstva Palestinskim vlastima i zaustavi širenje naselja. Taj potez dolazi nakon što su SAD prošle sedmice odobrile sankcije izraelskim naseljenicima optuženim za napad na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali.

#DavidCameron #Izrael #UjedinjenoKraljevstvo #Svijet