Članak

BIVŠI PREDSJEDNIK

Trump traži pauzu od Vrhovnog suda o njegovom slučaju iz 2020. godine

(Patria) - Bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio je od Vrhovnog suda da suspenduje presudu nižeg suda da nema predsjednički imunitet od krivičnog gonjenja, javio je BBC.

Tvrdio je u svom slučaju miješanja u izbore da mu se ne može suditi za djela počinjena kao predsjednik. Troje sudija nižih sudova nije se složilo, presudivši da on može biti gonjen kao i svaki drugi građanin. Međutim, Trumpovi advokati rekli su da mu se ne bi trebalo suditi tokom predizborne kampanje.

„Provođenje višemjesečnog krivičnog suđenja predsjedniku Trumpu na vrhuncu izborne sezone radikalno će poremetiti sposobnost predsjednika Trumpa da vodi kampanju protiv predsjednika Bidena“, napisali su Trumpovi advokati u podnesku.

Vrhovni sud će sada odlučiti hoće li tu odluku staviti na čekanje kako bi dopustio Trumpu da uloži žalbu. Najviši sud s konzervativnom većinom koji bi odobrio zahtjev doveo bi do dugog odlaganja značajnog krivičnog postupka u kojem se navodi da je Trump planirao nezakonito poništiti izbore 2020. godine, vjerovatno do izbora u novembru.

Međutim, ako Vrhovni sud odbije da pauzira slučaj, federalno suđenje koje nadgleda sutkinja Tanya Chutkan biće zakazano, vjerovatno za proljeće.

#DonaldTrump #suđenje #Svijet