Članak

NJEMAČKA

Scholz poziva na hitnu i masovnu proizvodnju oružja u Evropi

(Patria) - Evropa mora masovno i hitno povećati proizvodnju naoružanja, rekao je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz, upozoravajući da kontinent sada „ne živi u vremenima mira“.

Govoreći na ceremoniji postavljanja temelja za novu tvornicu municije Rheinmetall, Scholz je rekao da evropske nacije moraju ujediniti narudžbe i finansiranje kako bi odbrambenoj industriji dale garancije za kupovinu u narednim decenijama, javio je AFP.

„Ovo je hitno neophodno jer je bolna realnost da ne živimo u vremenima mira“, rekao je,
ukazujući na rat Rusije protiv Ukrajine.

„Moramo preći sa proizvodnje na masovnu proizvodnju naoružanja“, dodao je, tvrdeći da „oni koji žele mir moraju biti u stanju da uspješno odvrate agresore“.

Ono što će se desiti u Ukrajini će odlučiti „da li naš mirovni poredak, naš svijet zasnovan na pravilima ima budućnost“, rekao je Scholz, dodajući da Rusija mora „doživjeti neuspjeh u pokušaju da proguta svog susjeda silom“.

Scholz je podvukao da je ključno promijeniti stanje sa godina nedovoljnog ulaganja u sektor odbrane na izgradnju prijeko potrebnih proizvodnih kapaciteta.

„Tenkovi, haubice, helikopteri i PVO sistemi nisu poredani na policama. Ako se godinama ništa ne naručuje, onda se ništa ne proizvodi“, rekao je.

Nova Rheinmetallova tvornica u Unterluessu trebala bi početi proizvodnju 2025. godine s početnim ciklusom proizvodnje od 50.000 granata godišnje, prije nego što progresivno dostigne svoj puni godišnji kapacitet od 200.000.

Šef Rheinmetalla Armin Papperger rekao je da je cilj nove tvornice pomoći u osiguravanju njemačkog „strateškog suvereniteta u domenu municije velikog kalibra“.

Kompanija ima za cilj da proizvede do 500.000 granata ove godine, što je sedam puta više od 70.000 godišnje proizvodnje prije rata u Ukrajini.

#Njemačka #oružje #Svijet #OlafScholz