Članak

POSLJEDICA RESTRIKTIVNIH MJERA

Vijeće EU odobrilo da profit od zamrznute ruske imovine bude iskorišten za Ukrajinu

Vijeće Evropske unije odobrilo je rezoluciju koja omogućava da profit od zamrznute ruske imovine kao posljedica restriktivnih mjera EU bude iskorišten za Ukrajinu.

(Patria) - Vijeće Evropske unije odobrilo je rezoluciju koja omogućava da profit od zamrznute ruske imovine kao posljedica restriktivnih mjera EU bude iskorišten za Ukrajinu.

"Vijeće je danas usvojilo odluku i uredbu kojom se pojašnjavaju obaveze Centralnih registrara hartija od vrijednosti (CSD) koji drže sredstva i rezerve Centralne banke Rusije (CBR) koje su imobilisane kao posljedica restriktivnih mjera EU", saopšteno je na web stranici EU.

EU je, u koordinaciji s međunarodnim partnerima nakon početka ruskog rata u Ukrajini, odlučila da zabrani sve transakcije vezane za upravljanje rezervama, kao i imovinom CBR.

Kao rezultat te zabrane, relevantna imovina koju drže finansijske institucije u zemljama članicama EU je "imobilisana".

"Centralni registri koji posjeduju više od milion eura sredstava CBR-a moraju odvojeno da obračunavaju vanredne gotovinske bilanse koji se akumuliraju usljed restriktivnih mjera EU i da također moraju odvojeno držati odgovarajuće prihode", navodi se u saopštenju.

Centralnim registrima bit će zabranjeno da raspolažu nastalom neto dobiti a svaki centralni depozitar može da zahtijeva od svog nadzornog organa da odobri oslobađanje udjela te neto dobiti u cilju usaglašavanja sa statutarnim kapitalom i rizikom.

"Ova odluka otvara put Vijeću da odluči o mogućem utvrđivanju finansijskog doprinosa budžetu EU prikupljenog od ovih neto dobiti za podršku Ukrajini i njenom oporavku i rekonstrukciji u kasnijoj fazi.

Ovaj finansijski doprinos može da bude kanalisan kroz budžet EU u pomoć za Ukrajinu o kojoj su Vijeće i Evropski parlament postigli privremeni sporazum 6. februara 2024.", dodaje se u saopštenju.

#EU #Ukrajina #Svijet