Članak

BERLIN

Scholz s Tuskom: Trumpove izjave su opasne i idu na ruku Rusiji

Njemački kancelar Olaf Scholz i poljski premijer Donald Tusk oštro su jučer u Berlinu kritikovali izjave bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD ne bi trebale pod svaku cijenu braniti druge članice NATO-a.

(Patria) - Njemački kancelar Olaf Scholz i poljski premijer Donald Tusk oštro su jučer u Berlinu kritikovali izjave bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD ne bi trebale pod svaku cijenu braniti druge članice NATO-a.

Trump, koji se ponovo takmiči za predsjednika, izazvao je bijes zapadnih partnera kada je u nedjelju dao naslutiti da SAD možda neće od potencijalnog napada Rusije braniti saveznike u NATO-u koji ne troše dovoljno novca na odbranu.

- Svako relativizovanje garancija priskakanja u pomoć drugim članicama NATO-a je neodgovorno i opasno i samo ide na ruku Rusiji - rekao je Scholz nakon sastanka s Tuskom u Berlinu.

Dodao je kako je "sigurnost Poljske i naša sigurnost".

- Obaveza zaštite svake članice NATO-a je neograničena. Svi za jednog, jedan za sve - istakao je Scholz.

Naveo je da Njemačka i Poljska sarađuju na svim nivoima i da je solidarnost i zajedničko djelovanje danas neizostavno, prenosi Hina.

- Posebno u vrijeme kada ruski imperijalizam prijeti zajedničkoj sigurnosti Evrope - rekao je Scholz.

Tusk je izjavio kako Njemačka i Poljska moraju preuzeti zajedničku odgovornost za povećanje odbrambene sposobnosti Evrope. Dodao je da nema alternative prisnoj saradnji Evrope i SAD.

- Mi moramo učiniti sve da osiguramo da transatlantska saradnja ostane temelj naše sigurnosti. Ovoj saradnji nema alternative - poručio je Tusk.

Poljski premijer, koji je prije Berlina posjetio Pariz, rekao je kako je Evropska unija "finansijski i ekonomski nadmoćna" u poređenju s Rusijom i da novac ne bi trebao biti prepreka odbrambenom jačanju Evrope.

- Nema razloga da najjača ekonomska i tehnološka sila na svijetu, kao što je EU, nije učinkovita kada je u pitanju naoružanje u trenutku kada joj prijeti agresivni susjed - naveo je Tusk.

Referišući se na zahtjev bivše poljske desne vlade za isplatom ratne odštete, Scholz je još jednom istakao odgovornost Njemačke zbog strahota počinjenih u Drugom svjetskom ratu.

- Njemačka odgovornost se ne može ukinuti jednostavnim povlačenjem crte ispod nekog historijskog perioda - kazao je Scholz.

Odnosi Njemačke i Poljske su tokom vladavine konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) pali na najniži nivo posljednjih godina, u kojima je Varšava uvijek iznova povlačila pitanje isplate ratnih reparacija.

#Svijet #OlafScholz #DonaldTusk #Poljska