Članak

RAZLIČITI ARŠINI

Ekspresno saslušan Helez, ali ne i Vulić: Državno tužilaštvo imuno na Sanjine priče o 'atentatu na Dodika'!

Piše: A. Čorbo-Zećo

Tek nekoliko dana bilo je potrebno Tužilaštvu BiH da formira predmet, a onda i promptno pozove na saslušanje Zukana Heleza, ministra odbrane BiH nakon njegovih javnih nastupa u kojima je kazao da ima informacije da se u Rogatici održavaju vojne vježbe sa nekim ruskim formacijama.

U okviru predmeta, ministar je pozvan da da iskaz, te prezentira sve informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže.

Suprotno ovom efikasnom djelovanju Tužilaštvo BiH za sada šuti, te ne poziva Sanju Vulić, zastupnicu SNSD-a na saslušanje u vezi njene tvrdnje da se na Milorada Dodika sprema atentat.

“Moram nešto podijeliti sa javnošću. Imamo informacije od određenih krugova američke ambasade da se predsjedniku Dodiku sprema atentat. Ja ne kažem ovo što pripadam SNSD-u, nego na bazi onoga što smo dobili, kazala je u programu RTRS-a Sanja Vulić, potpredsjednica SNSD-a.

Tužilaštvo očito nije zainteresirano da upita visoku dužnosnicu SNSD-a Sanju Vulić ko joj je to rekao iz Ambasade SAD-a i kakvim to informacijama raspolaže.

I dok priča o ‘atentatu’ polako ostaje u zapećku javnog prostora, danas ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić slavodobitno objavljuje da je donesena odluka o dodjeli policijske zaštite šefici kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanji Vulić. Onoj istoj Sanji koja je psovala institucije BiH, sutkinju Suda BiH i sve to ispred zgrade gdje su smješteni Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

U zahtjevu za policijsko osiguranje Nešić je dostavio komentare s društvenih mreža, u kojima se Vulić naziva pogrdnim imenima, a što je bila reakcija na njeno divljačko ponašanje ispred zgrade Suda BiH.

U ovoj interventnoj/hitnoj reakciji važno je naglasiti da zvanične sigurnosne institucije BiH nisu još uvijek dostavile informacije o eventualnoj ugroženosti Vulić, a takve procjene već su zatražene. Jednako kao i slučaju zamjenika ministra odbrane Aleksandra Goganovića, koji je dobio policijsku zaštitu, ali kako saznajemo sigurnosne institucije su naknadno dostavile svoje izvještaje u kojima stoji da Goganović nije sigurnosno ugrožen. Isti proces bit će učinjen i u slučaju Sanje Vulić.

I uprkos novim dešavanjima I dalje ostaje nejasno zašto Tužilaštvo BiH nije ispitalo Vulić, a s obzirom das u policijske agencije (DKPT, FUP, MUP KS) potvrdile da ne postoje nikakve indicije da neko planira ugrožavanje fizičke sigurnosti predsjednika Rs-a Milorada Dodika.

I ministar policije Rs-a Siniša Karan je izjavio da policija aktivno procjenjuje situaciju, ali nije rekao da se sprema ikakav napad na Milorada Dodika.

#MiloradDodik #SanjaVulić #SNSD #Tužilaštvo #ZukanHelez #BiH