Članak

JUŽNO OD BEJRUTA

Visoki zvaničnik Hamasa preživio pokušaj izraelskog atentata

Visoki zvaničnik Hamasa preživio je u subotu izraelski pokušaj atentata u Libanu, rekao je za AFP palestinski sigurnosni izvor, a spasioci su rekli da su dva civila ubijena u napadu južno od Bejruta.

(Patria) - Visoki zvaničnik Hamasa preživio je u subotu izraelski pokušaj atentata u Libanu, rekao je za AFP palestinski sigurnosni izvor, a spasioci su rekli da su dva civila ubijena u napadu južno od Bejruta.

Izraelske snage i libanski pokret Hezbollah razmjenjuju gotovo svakodnevnu vatru otkako je 7. oktobra izbio rat između Izraela i palestinske grupe u Pojasu Gaze.

Ali nasilje Izraela i Libana uglavnom je obuzdano na graničnom području, a subotnji udar bio je drugi najudaljeniji smrtonosni napad od granice u četiri mjeseca neprijateljstava.

Libanska državna Nacionalna novinska agencija saopštila je da su izraelske snage pogodile automobil u priobalnom gradu Jadra, oko 40 kilometara od granice.

Palestinski izvor, koji je tražio anonimnost iz sigurnosnih razloga, rekao je da je napad „bio neuspjeli pokušaj ubistva visokog zvaničnika pokreta (Hamasa)“.

Zvaničnik libanskog udruženja izviđača Risala, koje upravlja spasilačkim timovima i povezano je s pokretom Amal koji je saveznik Hezbollaha, rekao je za AFP da su dva civila ubijena.

Zvaničnik ih je identificirao kao prodavača povrća i Sirijca na motoru koji su se zatekli u blizini.

Iz Izraela nije bilo komentara.

#Hamas #izrael #Liban #Svijet