Članak

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden drugu godinu preskače tradicionalni intervju za Super Bowl

Ovo je druga godina zaredom odustaje da od ovog intervjua.

(Patria) - Joe Biden preskočit će tradicionalni intervju prije utakmice za televizijsku mrežu CBS prije nedjeljnog Super Bowla, za koji se očekuje da će postati najgledanija utakmica američkog fudbala ikada. Ovo je druga godina zaredom da odustaje od ovog intervjua, javio je Reuters.

Zvaničnici Bijele kuće rekli su ranije ove sedmice da su donijeli odluku jer gledaoci Super Bowla žele gledati fudbal, a ne predsjednika. U subotu je zvaničnik Bijele kuće rekao da je Biden odbio intervju jer bi CBS emitovao kratak snimak, umjesto potpunije proširene verzije.

Očekuje se da će ovogodišnji Super Bowl okršaj između Kansas City Chiefsa i San Francisco 49ersa srušiti rekorde gledanosti u SAD-u. Ulaznice su na putu da budu najskuplje ikada jer bi pop zvijezda Taylor Swift mogla prisustvovati kako bi podržala dečka Travisa Kelcea iz Kansas City Chiefsa.

Rekordnih 200,5 miliona odraslih u SAD-u planira gledati Super Bowl ove godine, prema istraživanju Nacionalne federacije maloprodaja (NRF).

Bivši predsjednik George W. Bush započeo je tradiciju intervjua za Super Bowl, pojavivši se sa glavnim komentatorom CBS-a Jimom Nantzom 2004. godine sa laganom serijom pitanja, uglavnom o utakmici.

Biden zaobilazi intervju visokog profila jer je njegov rejting ispod 40%, demokratski saveznici kažu da Amerikanci ne čuju dovoljno o njegovim postignućima, a izvještaj objavljen ove sedmice postavlja pitanja o njegovoj sposobnosti za drugi mandat u Bijeloj kući.

U izvještaju specijalnog tužioca koji je napisao republikanski tužilac Robert Hur, Biden je opisan kao „stariji čovjek sa lošim pamćenjem“, što je izazvalo ukor predsjednika, koji je rekao da je njegovo „pamćenje dobro“. Bijela kuća je u petak kritikovala izvještaj kao odvojen od stvarnosti, a potpredsjednica Kamala Harris nazvala ga je „očigledno politički motivisanim“.

Upitana o Bidenovoj odluci da preskoči Super Bowl, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da će predsjednik „pronaći mnogo drugih načina da komunicira sa ... milionima Amerikanaca“, ne iznoseći detalje.

#Interview #JoeBiden #SAD #SuperBowl #Svijet