Članak

KRIMINALNO ZANEMARIVANJE

Biden optužuje Kongres za „zanemarivanje“ Ukrajine, sastao se s kancelarom Scholzom

„Neuspjeh Kongresa Sjedinjenih Država, ako se dogodi, da ne podrži Ukrajinu je gotovo kriminalno zanemarivanje. To je nečuveno“, rekao je Biden u Ovalnoj kancelariji.

Biden: Kritike Kongresu zbog Ukrajine

(Patria) - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da će Kongres biti kriv za „gotovo
kriminalno zanemarivanje“ ako ne uspije odobriti sredstva za Ukrajinu i zahvalio je njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u petak na njegovom vodstvu u osiguravanju njemačke vojne pomoći Kijevu, javio je Reuters.

Scholz, koji se došao u Washingtonu kako bi pružio podršku Bidenovim naporima da dobije sredstva za Ukrajinu, sastao se s predsjednikom u Bijeloj kući kako bi razgovarao o ratu Rusije sa svojim manjim susjedom, kao i o krizi na Bliskom istoku.

Obraćajući se novinarima prije sastanka, Scholz je rekao da ga je ohrabrio potez američkog Senata u četvrtak da unaprijedi prijedlog zakona od 95,34 milijarde dolara koji uključuje pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu nakon što su republikanci blokirali kompromisni zakon koji je uključivalo reforme imigracione politike.

„Neuspjeh Kongresa Sjedinjenih Država, ako se dogodi, da ne podrži Ukrajinu je gotovo kriminalno zanemarivanje. To je nečuveno“, rekao je Biden u Ovalnoj kancelariji.

„Veoma sam sretan što smo u Evropi sada donijeli odluke da dobijemo neophodnu finansijsku podršku budžetu“, rekao je Scholz. „Također, Njemačka je bila spremna povećati svoju podršku isporukom oružja.“ Dodao je: „ nadamo se da će vas Kongres, Dom, pratiti i donijeti odluku o pružanju potrebne podrške.“

Scholz se sastao s američkim poslovnim rukovodiocima kako bi razgovarali o mogućnostima ulaganja u Njemačkoj prije nego što se pridružio Bidenu u Bijeloj kući.

Njemačka je u posljednje vrijeme dala odlučujući doprinos podršci Ukrajini u odbijanju ruske invazije punog razmjera, rekao je.

„Sada se isto mora dogoditi u ostatku Evrope, a također i u Sjedinjenim Državama“, rekao je, napominjući da ruski predsjednik Vladimir Putin računa da podrška Ukrajini nestaje. Rekao je da ga je njegov sastanak s američkim senatorima iz obje stranke u četvrtak navečer uvjerio da stručnjaci za vanjsku politiku i sigurnost u američkom Kongresu razumiju potrebu za trajnom podrškom Ukrajini.

#BliskiIstok #FinansijskaPodrška #JoeBiden #Kongres #Njemačka #OlafScholz #Rusija #Senat #Ukrajina #Washington #svijet