Članak

BLISKI ISTOK

Abbas: Cilj Izraela je da istjera Palestince iz Gaze

Kabinet predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa saopštio je jučer da plan koji je objavio izraelski premijer Benjamin Netanyahu o vojnoj eskalaciji u Rafi na jugu Pojasa Gaze ima za cilj da istjera Palestince iz njihove zemlje.

(Patria) - Kabinet predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa saopštio je jučer da plan koji je objavio izraelski premijer Benjamin Netanyahu o vojnoj eskalaciji u Rafi na jugu Pojasa Gaze ima za cilj da istjera Palestince iz njihove zemlje.

Palestinska uprava, koja kontroliše dijelove druge palestinske teritorije Zapadne obale, smatra Vladu Izraela i administraciju predsjednika SAD Josepha Bidena odgovornima za posljedice tog plana, prenijeli su izraelski mediji.

"Ona poziva Vijeće sigurnosti UN da pripazi "jer preduzimanje tog koraka prijeti sigurnosti i miru u regionu i svijetu, i prelazi sve crvene linije", navedeno je u saopštenju.

Netanyahu je jučer rekao da je naredio vojsci da pripremi plan za evakuaciju civila iz Rafe pred očekivanu izraelsku invaziju na taj gusto naseljeni grad.

Naredbi su prethodile međunarodne kritike, uključujući i od SAD-a, zbog izraelskih namjera da kopnene snage premjesti u Rafu na granici s Egiptom, prenosi Associated Press.

U tom gradu je prije rata Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra prošle godine, živjelo 280.000 ljudi, a sada ih ima 1,3 do 1,4 miliona pošto su pobjegli iz drugih dijelova Gaze zahvaćenih sukobom.

Izrael tvrdi da je Rafa posljednje uporište Hamasa u Gazi poslije četiri mjeseca rata.

#IzraelskaInavzija #IzraelskiPremijer #JosephBiden #Palestinci #PalestinskaUprava #PojasGaze #Rafa #VijećeSigurnostiUN #VladaIzraela #VojnaEskalacija #Svijet