Članak

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden rekao da ga pamćenje služi dobro, a onda zamijenio predsjednike dvije države

Biden se suočio sa tvrdnjom da se mučio da se sjeti kada mu je sin umro, rekavši: „Kako se, dođavola, usuđuje da to pita?“

(Patria) - Američki predsjednik Biden ljutito je kritikovao istragu o njegovom postupanju s povjerljivim dosijeima koja dovodi u pitanje njegovo pamćenje, javio je BBC. On je održao iznenađujući brifing za medije u četvrtak uvečer, rekavši novinarima: „Moje pamćenje je dobro.“

Biden se suočio sa tvrdnjom da se mučio da se sjeti kada mu je sin umro, rekavši: „Kako se, dođavola, usuđuje da to pita?“

Specijalni tužilac Robert Hur odlučio je da ne optuži Bidena za pogrešno rukovanje dosijeima, ali izvještaj je sadržavao nekoliko oštrih primjedbi, uključujući sugestiju da predsjednikovo sjećanje ima „značajna ograničenja“.

Navodi da bi bilo teško osuditi predsjednika za nepropisno rukovanje dosijeima jer bi se „na suđenju gospodin Biden vjerovatno predstavio poroti, kao što je to učinio tokom našeg intervjua s njim, kao simpatičan, dobronamjeran, stariji čovjek sa lošim pamćenjem“.

Biden je odgovorio da je, uprkos svojim godinama, bio najkvalifikovanija osoba za predsjednika.

Osvrćući se na intervjue koje je dao specijalnom savjetniku krajem prošle godine, rekao je: „Bio sam veoma zauzet. Bio sam usred rješavanja međunarodne krize“, misleći na napade Hamasa u Izraelu 7. oktobra koji su se dogodili dan ranije.

Bidenova starost postala je glavna briga za birače koji idu na novembarske predsjedničke izbore.

Upitan da prokomentariše najnovija dešavanja u ratu u Gazi tokom konferencije za novinare u četvrtak, zamijenio je predsjednike Meksika i Egipta.

„Mislim da kao što znate u početku, predsjednik Meksika, Sisi, nije želio da otvori kapiju kako bi dozvolio da humanitarni materijal uđe. Razgovarao sam s njim. Uvjerio sam ga“, rekao je.

#JoeBiden #SAD #Svijet