Članak

KONTRA ČOVIĆA

Konaković: Izbor člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda riješiti u okviru ustavnih reformi

(Patria) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH kazao je da očekuje da se do kraja realizuje jučerašnji razgovor lidera.

Izvještaj o napretku BiH na evropskom putu očekuje se na sjednici Evropskog vijeća u martu. Ta je sjednica od iznimne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, koja treba postići reforme u zakonodavstvu, a što se prije svega odnosi na zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. Osim ovih uvjeta, neophodno je obaviti pripreme kako bi se imao adekvatan i unaprijeđen izborni proces.

Konaković je pojasnio da je Evropska unija jasno poručila da će BiH odgovor za početak pregovora pronaći u usvajanju zakona o sukobu interesa, spriječavanju pranja novca, sudovima i Frontexu (Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu).

Kaže da nije euforičan, ali je zadovoljan te da radne grupe već danas razgovaraju o detaljima oko kojih se slažu ili ne slažu.

"Nakon toga će nam predstaviti finalne dokumente, vjerovatno s nekoliko crvenih tačaka oko kojih se neće dogovoriti i oko kojih će konačnu odluku morati donijeti politički lideri", istakao je.

Govoreći o zakonu o sudovima, Konaković je kazao da su veoma pažljivi u vezi nadležnosti Apelacionog vijeća te grada u kojem će biti smješteno, dok je u vezi izmjene Izbornog zakona BiH bitan dio koji se tiče integriteta izbora.

Pojasnio je da HDZ insistira da se u okviru tehničke izmjene Izbornog zakona riješi i pitanje člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda te dodao da će oni pristati na to samo ukoliko se to pitanje riješi u okviru ustavnih reformi. Ovakva izjava dolazi nakon što je Čović danas pokušao objasniti da njihov uslov za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata nije "politička izmjena već mali dodatak".

No, taj dodatak kako ga naziva Čović, je zapravo treći entitet.

Američka ambasada i ambasador Michael Murphy u saopćenju su naveli da se Izborni zakon može mijenjati zbog tehničkog paketa izbornog procesa, a sve druge izmjene moraju ići u paketu sa izmjenama Ustava BiH.

#ElmedinKonaković #izbornizakon #BiH