Članak

NEMA PARITETA

Ministri iz reda Bošnjaka podržali zapisnik sa sjednice Vijeća ministara i definitivno se odrekli pozicije u korist HDZ-a

(Patria) - Iako je mogla, trojka odnosno ministri iz reda Bošnjaka na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nisu stavili primjedbu na zapisnik sa prošle 37. sjednice čime bi ostavili mogućnost da se Vijeće ministara BiH ponovo izjašnjava o koordinatoru za javnu upravu i dvojici zamjenika, s obzirom da je čelnu poziciju dobio kadar HDZ BiH, a prema koalicionom dogovoru na to mjesto je trebao doći Bošnjak na prijedlog trojke.

Danas je zapisnik usvojen bez ijedne primjedbe. Na današnjoj sjednici iz reda Bošnjaka bili su ministar odbrane Zukan Helez i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić. Iako je mjesto koordinatora po dogovoru unutar trojke trebalo pripasti SDP-u, Zukan Helez danas nije reagirao.

Na prošloj sjednici nakon glasanja o imenovanju, prisutni ministri iz reda Bošnjaka tražili su ponovno glasanje, no predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je kazala da je glasanje završeno i da prelaze na drugu tačku.

Za koordinatora je tako, mimo koalicionog dogovora, imenovan Darko Kasap koji je protekle četiri godine bio zamjenik, a za zamjenika Miloš Golijanin, dok je samo u slučaju Samira Sabljice navedeno v.d. zamjenika. Po zakonu v.d. traje do 90 dana.

Sabljica se prijavio na konkurs za koordinatora, a Komisija je predložila da se imenuje za zamjenika!?

Iako je trojka izgubila jednu poziciju, za koju su tvrdili da su je vratili, te osigurali paritet, danas očito nije bilo spremnosti suprotstaviti se Draganu Čoviću i HDZ-u.

Umjesto pariteta koji su obećali prije godinu dana, danas je u državnim agencijama i institucijama omjer 13-12-11 na štetu Bošnjaka.

Zbog novonastale situaciju, prema nezvaničnim informacijama može se desiti da Sabljica ne prihvati mjesto zamjenika.

#BiH #Bošnjaci #koordinator #pozicija #SevlidHurtić #Vijeceministara #ZukanHelez