Članak

RAZGOVARAO S HELEZOM

Ambasador Poljske: Vrijeme je da BiH iskoristi svojih pet minuta kad je u pitanju njen put u EU

Ministar odbrane BiH Zukan Helez sa zamjenikom Aleksandrom Goganovićem primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Poljske u BiH Andrzeja Jasionowskog.

(Patria) - Ministar odbrane BiH Zukan Helez sa zamjenikom Aleksandrom Goganovićem primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Poljske u BiH Andrzeja Jasionowskog.

Tokom sastanka akteri su razgovarali o bilateralnoj i međunarodnoj saradnji, euroatlantskim integracijama, poljskim vojnicima koji se nalaze u sastavu snaga EUFOR-a u BiH, sigurnosnoj situaciji u svijetu, kao i o utjecaju trenutnih kriza na sigurnosnu situaciju u BiH.

Helez je istakao da cijeni to što Poljska, kao članica NATO-a, daje značajan doprinos operacijama potpore miru u BiH.

- Saradnja u području odbrane između naše dvije države nije posebno intenzivirana ali je u duhu prijateljstva, što doprinosi razvoju OS BiH, a Poljska kao članica NATO-a respektabilan je partner na putu BiH ka EU i NATO-u.

Naše dvije zemlje nemaju potpisan Sporazum o saradnji u području odbrane, niti drugi pravni akt koji je u postupku zaklјučenja. Potencijalna vojna saradnja između dvije zemlјe može se ostvariti na polјu obuke, zapravo učešća pripadnika OS BiH na aktivnostima obuke u Polјskoj - kazao je Helez.

Ambasadora Jasionowskog upoznao je i o tome u kojoj je fazi realizacija Paketa podrške (DCB), te zamolio ukoliko je Poljska u mogućnosti da se uključi i pomogne našoj zemlji kroz ovaj paket.

Ambasador Poljske zahvalio se ministru i zamjeniku na gostoprimstvu, kazavši kako je istina da BiH ima svojih pet minuta kada je u pitanju njen put u EU.

- Nadam se da ćete iskoristiti taj trenutak i u martu dobiti status pregovarača. Poljska podržava vaše aspiracije i za NATO savez. Također, podržavam edukaciju vaših pripadnika na akademijama u Poljskoj - dodao je Jasionowski.

#BiH #MinistarstvoOdbrane #nato #Poljska #ZukanHelez