Članak

PREVARENI OD STRANE HDZ

Trojka može oboriti zapisnik sa sjednice Vijeća ministara i omogućiti novo glasanje za koordinatora javne uprave

Piše: Amra Vrabac

Vijeće ministara BiH danas će održati sjednicu na kojoj bi se ministri trebali izjasniti o zapisniku sa prošle 37. sjednice i 24. vanredne sjednice Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, na sjednici 1. februara (37. sjednica) imenovani su koordinator za javnu upravu i dva zamjenika (jedan na mandat, a drugi u svojstvu v.d.), a čime je izigran politički dogovor trojke, HDZ-a i SNSD-a jer je pozicija koordinatora trebala pripasti strankama trojke.

No, na samoj sjednici predložena je lista koja nije odgovarala postignutom dogovoru, te je Darko Kasap imenovan za koordinatora, kadar HDZ-a koji je 2015. godine na prijedlog te stranke bio ministar u Vladi Posavskog kantona.

Za zamjenika je imenovan Miloš Golijanin, dok je za v.d. zamjenika imenovan Samir Sabljica koji se zapravo prijavio za koordinatora!

Iako je od Krišto na istoj sjednici traženo da se ponovo glasa, ona je to odbila navodeći da je tačka završena iako je znala za dogovor koalicije.

Na ovaj način trojka je izgubila jednu poziciju, ali ukoliko bi stavili primjedbu na zapisnik i ne bi ga podržali postoji mogućnost da se u konačnici ponovi procedura glasanja.

Kako Patria saznaje, Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, još uvijek nije zaprimilo zaključak da se izradi rješenje o razrješenju odnosno imenovanju koordinatora i dva zamjenika.

Dakle, na današnjoj sjednici je ključno kako će se postaviti ministri iz reda Bošnjaka i da li će ostaviti prostor da se ispravi nepravda.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nije želio odgovoriti na pitanje Patrije o današnjem glasanju o zapisniku i da li će se boriti za ovu poziciju.

#ElmedinKonaković #Vijeceministara #zapisnik #BiH