Članak

OBJAVLJEN IZVJEŠTAJ

Specijalni tužilac: Biden neće biti optužen iako je pogrešno rukovao dokumentima

Američki predsjednik Joe Biden neće biti krivično gonjen zbog toga što je uzeo povjerljive dokumente o nacionalnoj sigurnosti kada je napustio položaj potpredsjednika SAD 2017.

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden neće biti krivično gonjen zbog toga što je uzeo povjerljive dokumente o nacionalnoj sigurnosti kada je napustio položaj potpredsjednika SAD 2017., navodi se u jučer objavljenom izvještaju specijalnog tužioca.

Tužilac Robert Hur kaže da je odlučio ne podizati optužnicu zato što je Biden sarađivao u istrazi i zato što bi vjerovatno izazvao simpatije kao optuženi tokom suđenja, piše Reuters, prenosi VOA.

"Razmatrali smo i to da bi se, na suđenju, gospodin Biden poroti vjerovatno predstavio - kao što je to bio slučaj kad smo mi razgovarali s njim - kao simpatični, dobronamjerni stariji čovjek s lošim pamćenjem", napisao je Hur.

Biden je kazao kako mu je drago što je istraga završena bez podizanja optužnice.

"Drago mi je što su došli do zaključka do kojeg sam sve vrijeme vjerovao da će doći - da u ovom slučaju neće biti optužbi i da je stvar sada završena. U potpunosti sam sarađivao, nisam postavljao prepreke, niti tražio odlaganja.

U stvari, bio sam toliko riješen da specijalnom tužiocu dam sve ono što je bilo potrebno, da sam pristao na pet sati razgovora tokom dva dana, 8. i 9. oktobra prošle godine, iako je Izrael upravo bio napadnut 7. oktobra i rješavao sam međunarodnu krizu", naveo je Biden u saopštenju koje je objavila Bijela kuća.

Hurov zaključak će osigurati da Biden, za razliku od svog očekivanog rivala na izborima u novembru Donalda Trumpa, nije u opasnosti da završi u zatvoru zbog pogrešnog rukovanja osjetljivim vladinim dokumentima, navodi Reuters.

Međutim, mogao bi da izazove dodatne probleme za 81-godišnjeg Bidena koji pokušava da ubijedi birače da nije previše star da služi još jedan četvorogodišnji mandat.

Hur je napisao da je Bidenovo pamćenje bilo "značajno ograničeno" kad je s njim razgovarao tužilački tim. Bidenov advokat branio je predsjednikovo rukovanje dokumentima.

"Kao što se navodi u izvještaju specijalnog tužioca, predsjednik je u potpunosti sarađivao od prvog dana. Njegov tim je odmah prijavio pronađena povjerljiva dokumenta da bi osigurao da su odmah vraćena vladi zato što predsjednik zna gdje im je mjesto", naveo je u saopštenju Bidenov pravni savjetnik Richard Sauber.

Također je poručio da nije saglasan sa "netačnim i neadekvatnim komentarima u izvještaju specijalnog tužioca".

"Uprkos tome, najvažnija odluka koju je specijalni tužilac donio - da nije potrebna optužnica - je čvrsto zasnovana na činjenicama i dokazima", naveo je Sauber.

Grupa povezana s Trumpovom kampanjom odmah je iskoristila Hurove komentare o Bidenovom pamćenju.

- Ako ste previše senilni za suđenje, onda ste i previše senilni da budete predsjednik. Joe Biden nije sposoban da vodi ovu naciju - naveo je direktor za komunikacije organizacije "Učiniti Ameriku ponovo velikom" Alex Pfeiffer.

Biden je uzeo povjerljive dokumente o američkom ratu u Afganistanu i drugim sigurnosnim pitanjima kada je 2017. napustio položaj potpredsjednika SAD, navodi se u izvještaju.

Među dokumentima je bio ručno ispisani dopis tadašnjem predsjedniku Baracku Obami 2009. godine u kojem se protivio povećanju broja američkih vojnika u Afganistanu, kao i bilješke povezane s obavještajnim brifinzima i sastancima o nacionalnoj sigurnosti, utvrđeno je tokom istrage.

Biden je rekao piscu koji je radio na njegovim memoarima u februaru 2017. godine, tokom razgovora u kući koju je iznajmljivao u Virginiji, da je "upravo pronašao sva povjerljiva dokumenta na donjem spratu", navodi se u izvještaju.

Hur je napisao da Bidenovi potezi "predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu sigurnost, imajući u vidu mogućnost da veoma osjetljive informacije budu izgubljene ili ih iskoriste američki protivnici".

Međutim, dodao je da su dokumenti možda prebačeni u Bidenovu kuću dok je on još bio potpredsjednik, kada je imao ovlaštenja da ih posjeduje.

Hur je kazao da Biden ne bi bio optužen ni ako ne bi postojala dugogodišnja praksa Sekretarijata za pravosuđe da ne podiže optužnice protiv aktuelnih predsjednika.

Članovi Bidenovog pravnog tima su povjerljive dokumente pronašli u kancelariji njegove nevladine organizacije u Washingtonu, kao i u kući u Wilmingtonu, u Delawareu.

#JoeBiden #SAD #Svijet