Članak

NASLIJEDIO ZALUŽNIJA

Oleksandr Sirski novi komandant ukrajinske vojske

U svojoj jučerašnjoj izjavi, Zelenski je naveo da Sirski "ima uspješno odbrambeno iskustvo - vodio je odbrambenu operaciju Kijeva. Također ima uspješno ofanzivno iskustvo - operaciju oslobađanja Harkiva".

(Patria) - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski imenovao je Oleksandra Sirskog za vrhovnog komandanta ukrajinske vojske, svega nekoliko minuta nakon što je objavio da je vrijeme za "obnovu" i "obnovljeno vodstvo" oružanih snaga zemlje.

U svojoj jučerašnjoj izjavi, Zelenski je naveo da Sirski "ima uspješno odbrambeno iskustvo - vodio je odbrambenu operaciju Kijeva. Također ima uspješno ofanzivno iskustvo - operaciju oslobađanja Harkiva", prenosi RSE.

Rođen u Rusiji, pedesetosmogodišnji Sirski, koji je bio komandant ukrajinskih kopnenih snaga od 2019., zamijenio je generala Valerija Zalužnija nakon izvještaja da Zelenski intenzivno razmišlja o njegovoj smjeni.

Sirski je bio jedan od glavnih komandanata koji su vodili borbu ukrajinskih oružanih snaga protiv ofanziva separatista koje podržava Rusija, a koje su započele 2014., ubrzo nakon što je Rusija ilegalno anektirala ukrajinski Krim.

Nakon što je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., Sirski je predvodio uspješnu kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga kako bi povratio kontrolu nad regijom Harkiv u septembru te godine.

U aprilu 2022., uspješno vodstvo Sirskog u odbrani ukrajinske prijestonice donijelo mu je priznanje "Heroja Ukrajine", dodijeljenu dekretom koji je potpisao Zelenski.

Zelenski se ranije jučer sastao sa Zalužnijem i rekao da ga je zamolio da ostane "u timu", iako nije rekao u kojem svojstvu.

Zalužni je, također jučer, na Telegramu napisao da su on i Zelenski "donijeli odluku o neophodnosti promjene pristupa i strategije" u borbi Ukrajine protiv agresije Rusije.

Sedmicama se špekulisalo o tome da Zelenski razmišlja o uklanjanju Zalužnog zbog razlika u strategiji dok se Ukrajina bori da odbije invazijske trupe iz Rusije.

Tenzije između Zalužnija i Zelenskog pojavile su se u novembru nakon što je vrhovni komandant objavio komentar u Economistu, rekavši da je rat ušao u ćorsokak i da će samo tehnološki napredak Ukrajini omogućiti da ostvari svoje ciljeve oslobađanja okupirane teritorije.

Ured Zelenskog brzo je odbacio tu procjenu na bojnom polju.

Ankete su ranije pokazale da je Zalužnijeva popularnost u zemlji jednako visoka, ako ne i veća od Zelenskog, a neki stručnjaci sugerisali su da bi, ako Zelenski odluči da zbaci Zalužnija, to demoralisalo dio ukrajinskih trupa i narušilo nacionalno jedinstvo.

#Ukrajina #vojska #VolodimirZelenski #Svijet