Članak

ODOBRENA ODLUKA

Sjeverna Koreja prekida ekonomsku saradnju s Južnom Korejom

Vrhovna narodna skupština Sjeverne Koreje izjasnila se za ukidanje svih sporazuma o promovisanju ekonomske saradnje potpisanih s Južnom Korejom.

(Patria) - Vrhovna narodna skupština Sjeverne Koreje izjasnila se za ukidanje svih sporazuma o promovisanju ekonomske saradnje potpisanih s Južnom Korejom.

Odluka je odobrena tokom 30. plenarnog sastanka Stalnog komiteta Vrhovne narodne skupštine, odnosno parlamenta Sjeverne Koreje.

Uredba uključuje ukidanje zakona o ekonomskoj saradnji, uključujući specijalni zakon o funkcionisanju turističkog projekta "Planina Kumgang".

Posjete ovoj planini predstavljale su simbol početka ekonomske saradnje dvije Koreje početkom 2000-ih i privukle su gotovo dva miliona posjetilaca iz Južne Koreje.

Potez Pjongjanga uslijedio je nakon što ga je Seul proglasio "primarnim neprijateljem" u jeku tenzija na Korejskom poluostrvu.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un predložio je prošlog mjeseca da Pjongjang redefiniše odnose sa Seulom.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un ponovio je da nema želju za diplomatijom s Južnom
Korejom i da bi uništio svog rivala ako bude isprovociran, objavili su državni mediji jutros.

Tokom posjete ministarstvu odbrane Sjeverne Koreje u četvrtak, Kim je rekao da njegovi
nedavni potez prekida veza s Južnom Korejom omogućavaju njegovoj vojsci da zauzme
agresivniji stav „osiguravajući zakonitost da napadne i uništi (Južnu Koreje) kad god se to pokrene“, javio je AP.

Zvanična Sjevernokorejska centralna novinska agencija (KCNA) izvijestila je da je Kim rekao da je preuzeo inicijativu da se „otrese nerealnog pretvaranja dijaloga i saradnje sa (južno) korejskim marionetama koje su tražile kolaps naše republike“. Agencija je saopštila da je Kim tokom posjete ministarstvu bio u pratnji svoje kćerke, za koju se pretpostavlja da se zove Kim Ju Ae, za koju neki stručnjaci vjeruju da se priprema kao budući lider.

Izjave Kim Jong Una uslijedile su nekoliko sedmica nakon što je u parlamentu izjavio da
Sjeverna Koreja odustaje od dugogodišnjeg cilja mirnog ujedinjenja sa Južnom Korejom i naredio prepravljanje ustava kako bi se Južna Koreja označila kao najneprijateljskiji strani protivnik.

Pjongjang je od tada zatvorio vladine odjele koji su se bavili poslovima s Seulom, srušio veliki spomenik ujedinjenja i ukinuo zakone koji su regulisali prošle ekonomske projekte sa Jugom.

U unaprijed snimljenom intervjuu koji je emitovan u ponedjeljak, južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol opisao je Kimovu vladu kao „iracionalne“ aktere koji dodatno opterećuju razorenu ekonomiju Sjeverne Koreje agresivno šireći kolekciju nuklearnog oružja i projektila.

„Moramo to imati na umu dok se pripremamo da se suprotstavimo njihovim sigurnosnim prijetnjama ili provokacijama, pripremamo se ne samo za akcije zasnovane na racionalnim prosudbama, već i na akcije zasnovane na iracionalnim zaključcima“, rekao je Yoon.

#SjevernaKoreja #Svijet #JužnaKoreja #EkonomskaSaradnja