Članak

OČEKIVANA ODLUKA

Zelenski smijenio komandanta Oružanih snaga Ukrajine

Smijenjeni Valerij Zalužni

(Patria) - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio je komandanta Oružanih snaga te zemlje.

Najvjerovatniji kandidat za zamjenu Valerija Zalužnog na mjestu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine je komandant Kopnene vojske Oleksandr Sirski.

Osim Sirskija, kandidaturu šefa državne uprave Ukrajine Kirila Budanova za mjesto vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine ranije su razmatrali i Volodimir Zelenski i njegovo najbliže okruženje.

"Imenovao sam general-pukovnika Sirskija za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine.

Počevši od danas, novi upravljački tim će preuzeti vodstvo Oružanih snaga Ukrajine. Želim da vizija rata bude ista za naše vojnike u Robotinu ili Avdijevki, u Glavnom štabu i Stavki.

Imao sam desetine razgovora sa komandantima na raznim nivoima. Konkretno, danas sam razgovarao sa brigadnim generalima Andrijem Hnatovom, Mihailom Drapatijem, Igorom Skajbjukom i pukovnicima Pavlom Palisom i Vadimom Suharevskim.

Svi oni se razmatraju za rukovodeće pozicije u vojsci i služit će pod vođstvom najiskusnijeg ukrajinskog komandanta. On ima uspješno odbrambeno iskustvo - vodio je operaciju odbrane Kijeva. Ima i uspješno ofanzivno iskustvo - oslobodilačku operaciju Harkova", objavio je Zelenski

#Avdijevka #GlavniŠtab #KirilBudanov #KomandantOružanihSnaga #NoviUpravljačkiTim #OleksandrSirski #PredsjednikUkrajine #Robotin #ValerijZalužni #VolodimirZelenski #svijet