Članak

HITNO POUDZETI MJERE

Policajac koji je ubio ženu u Tuzli imao i ranije probleme s alkoholom, ljekarski pregledi se ne rade iako nose oružje

(Patria) - Direktor Uprave tuzlanske policije Dževad Korman danas je otkrio detalje brutalnog ubistva koje je u srijedu navečer u jednom tržnom centru počinio aktivni policijski službenik iz službenog pištolja.

Policijski službenik Elvis Ćustendil (51) ubio je Amru Kahrimanović (52) i u nju je ispalio više metaka. Žena je od zadobijenih povreda preminula na licu mjesta, dok se Ćustendil udaljio nakon ubistva ali je ubrzo uhapšen.
Korman je kazao kako je Ćustendil bio na godišnjem odmoru te nije postupio u skladu s obavezom da odloži službeni pištolj. Ćustendil je automatski suspendovan.

"Mi do ovogo momenta ne raspolažemo nikakvim saznanjima da je Elvis imao konflikte i probleme sa kolegama, Ćustendil Elvis je bio displinski odgovoran zbog saobraćajne nesreće koju je prouzrokovao pod utjecajem alkohola, i iz tih razloga je diciplinski sankcionisan", rekao je Korman.

Istakao je da ne raspolažu podacima o motivima napada, osim da je Ćustendil konzumirao alkohol u lokalu u kojem je radila Kahrimanović.

"Radit ćemo na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti ovog krivičnog djela", navodi.

Ćustendil je uskoro trebao u penziju, a posljednjih nekoliko godina radi u Operativnom centru kao operativni dežurni.

Korman je kazao da je posljednji ljekarski pregled policije vršen 1993. godine.

“Kandidati koji se upućuje na Policijsku akademiju vrši se ljekarski pregled svih kandidata u svim slučajevima, onako kako je propisano. Zadnji ljekarski pregled kojem sam ja prisustvovao rađen je 1993. godine. Pokušavam da organizujem ljekarski za sve uposlenike, ali nisam naišao na razumijevanje zbog izdvajanja značajnih finansijskih sredstava. Od ove Vlade, u ovoj godini je planirana sredstva za ljekarski pregled za sve uposlenike”, istaknuo je Korman.

On je kazao da će se ispitati i odgovornost njegovog neposrednog rukovodioca u Upravi policije TK.

Brat ubijene Amre Kahrimanović je za Faktor kazao kako je policija već imala intervenciju u kafiću i odvela čovjeka koji je bio u društvu Ćustendila. No, on je ostao u kafiću i nastavio konzumirati alkohol. A zatim je ubio Amru ispalivši više metaka u nju.

#DževadKorman #policajac #BiH