Članak

KONCEPT USVOJEN

Komadi gvožđa s Ajfelovog tornja na olimpijskim medaljama u Parizu

Ti komadići mase su 18 grama i isječeni su s nosača ili drugih djelova koji su zamijenjeni tokom renoviranja Ajfelovog tornja i pohranjeni na čuvanje.

(Patria) - U svaku zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju koju će sportisti dobiti na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu bit će umetnut šestougaoni polirani komadi gvožđa uzeti sa Ajfelovog tornja.

Ti komadići mase su 18 grama i isječeni su s nosača ili drugih djelova koji su zamijenjeni tokom renoviranja Ajfelovog tornja i pohranjeni na čuvanje.

- Koncept je usvojen nakon nekoliko diskusija. Shvatili smo da postoji jedan simbol poznat širom svijeta, a to je Ajfelov toranj. Zapitali smo se da li je moguće dobiti njen dio da se umetne u medalju.

Kompanija se složila i san je postao stvarnost. Zaista je tu malo metala s Ajfelovog tornja - rekao je šef dizajna u Organizacionom komitetu Joachim Roncin.

Sa njih je skinuta boja, uglačani su, lakirani i umetnuti u medalje, na kojima je oznaka "Pariz 2024".

Na medaljama je i logo Igara koji izgleda kao plamen ili kao lice žene s modernom bob frizurom. Također je utisnuto pet olimpijskih prstenova.

Oko gvožđa su diskovi od zlata, srebra i bronze, naborani da reflektuju svjetlost čineći da medalje sijaju. Organizatori su naveli da je metal sav recikliran, a ne nanovo iskopan.

Za medalje na Paraolimpijskim igrama, koje su na programu od 28. avgusta do 8. septembra, utisnut je paraolimpijski logo.

Šestougaoni oblik predstavlja Francusku, pošto Francuzi nekada svoju zemlju nazivaju "L'Hexagone", zbog njenog oblika.

Bit će napravljeno 5.084 medalja, oko 2.600 za Olimpijske igre i 2,400 za Paraolimpijske, vjerovatno više nego što je potrebno.

Neke će biti sačuvane u slučaju da bude preraspodjele poslije Igara, a neke će biti poslane u muzeje. Ostali rezervni djelovi mogu biti uništeni.

Zlatne medalje su mase 529 grama, napravljene su od srebra i obložene sa šest grama zlata. Srebrne su mase 525 grama, a bronzane 455 grama i predstavljaju leguru bakra, kalaja i cinka.

Medalje su prečnika 85 milimetara i debljine 9,2 milimetara. Organizatori nisu naveli novčanu vrednost medalje.

Olimpijske igre u Parizu bit će održane od 26. jula do 11. avgusta.

#ajfelovtoranj #Francuska #Olimpijada #OlimpijskeIgre #Pariz #sport