Članak

NAPAD

Amerikanci dronom ubili vođu iračke milicije koju podržava Iran

(Patria) - Viši komandant milicije koju podržava Iran ubijen je u napadu američke bespilotne letjelice sinoć u Bagdadu, javio je BBC. Vođa Kataib Hezbollaha i dvojica njegovih tjelohranitelja bili su u vozilu kada su pogođeni na istoku iračke prijestolnice. Sva trojica su umrla.

Pentagon je rekao da je komandant odgovoran za usmjeravanje napada na američke snage u regionu. Sjedinjene Američke Države povezale su miliciju s napadom dronom u Jordanu u kojem su prošlog mjeseca ubijena tri američka vojnika. Nakon tog napada, Kataib Hezbollah je rekao da obustavlja napade na američke trupe kako bi spriječio „sramotu“ iračke vlade.

U srijedu navečer napad dronovima se dogodio u kvartu Mashtal u Bagdadu, izazvavši nekoliko glasnih eksplozija. Bio je to precizan udar na vozilo u pokretu u prometnoj ulici i automobil je pretvoren u vatrenu olupinu. Jedna od žrtava je identifikovana kao Abu Baqir al-Saadi, viši komandant Kataib Hezbollaha.

Centralna komanda SAD-a (Centcom) saopštila je da je napad izveden u 21:30 po lokalnom vremenu (18:30 GMT) i da je ubijen „komandant odgovoran za direktno planiranje i učešće u napadima na američke snage u regionu“ i dodala da „u ovom trenutku nema naznaka kolateralne štete ili civilnih žrtava.“

Napad dolazi nekoliko dana nakon što su SAD izvele 85 napada u Siriji i Iraku u znak odmazde za fatalni napad dronom na američke trupe 28. januara. Predsjednik Joe Biden opisao je val napada prošlog petka kao samo početak odgovora SAD-a.

Napad dronova u iračkoj prijestolnici će se smatrati velikom eskalacijom u odgovoru SAD-a. Prethodni udari bili su usmjereni samo na granično područje Iraka i Sirije. Ali možda američka strategija uključuje ciljanje ne samo na infrastrukturu grupa, već i na njihovih visokih vođa. Ubrzo nakon napada u srijedu, milicije su pozvale na odmazdu protiv SAD-a.

#irak #komandant #SAD #Svijet