Članak

IZRAELSKI PREMIJER

Netanyahu: Nema drugog rješenja osim potpune i konačne pobjede

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu smatra da je totalna pobjeda u Gazi nadohvat ruke. Odbio je najnoviju ponudu Hamasa o prekidu vatre kojim bi se osigurao povratak talaca koji se i dalje nalaze u opkoljenoj enklavi.

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu smatra da je totalna pobjeda u Gazi nadohvat ruke. Odbio je najnoviju ponudu Hamasa o prekidu vatre kojim bi se osigurao povratak talaca koji se i dalje nalaze u opkoljenoj enklavi.

Ovakav Netanyahuov odgovor uslijedio je nakon što je Hamas iznio niz zahtjeva kao odgovor na prijedlog o prekidu vatre koji podržava Izrael.

Netanyahu ocjenjuje da pregovori s Hamasom ne vode nikuda i njihove uslove opisuje bizarnima. Ipak, razgovori pregovarača se nastavljaju.

- Nema drugog rješenja osim potpune i konačne pobjede. Ako Hamas preživi u Gazi, sljedeći masakr samo je pitanje vremena - poručio je Netanyahu na konferenciji za novinare.

Novinska agencija Reuters citirala je visokog dužnosnika Hamasa koji je rekao da Netanyahuove izjave o prijedlogu prekida vatre pokazuju da on namjerava nastaviti sukob u regiji.

- Hamas je spreman suočiti se sa svim opcijama - dodao je dužnosnik.

Američki državni sekretar Antony Blinken o ponudi je raspravljao s Netanyahuom stigavši u Izrael nakon razgovora s vođama Katara i Egipta, koji su nastupili kao medijatori.

Blinken se kasnije sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u gradu Ramali na Zapadnoj obali.

Izrael je ranije rekao da neće povući svoje vojnike iz Gaze ni okončati rat sve dok Hamas ne bude uništen.

Međutim, izvori su kazali da je Hamas promijenio svoj dugotrajni zahtjev za okončanjem rata te sada predlaže da se to pitanje riješi pregovorima u budućnosti, umjesto da bude uslov za sporazum o prekidu vatre.

Izvor upućen u pregovore je rekao da Hamas u svojoj novoj ponudi nije tražio garanciju za trajno primirje, ali jeste da se dogovori završetak rata prije puštanja svih talaca na slobodu.

#BenjaminNetanyahu #Izarel #Palestina #Svijet