Članak

BRISEL

Sullivan: SAD će nastaviti podršku Ukrajini

SAD mogu da isporuče dodatnu pomoć Ukrajini, i to će uraditi, poručio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

(Patria) - SAD mogu da isporuče dodatnu pomoć Ukrajini, i to će uraditi, poručio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

- Nema alternative za to da Amerika prihvati odgovornost i Ukrajini osigura resurse koji joj omogućavaju da ima artiljeriju, protivvazdušne sisteme i druge neophodne kapacitete - rekao je Sullivan.

Obraćajući se na konferenciji za novinare zajedno s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu, Sullivan je ukazao da je to važno uraditi što je moguće prije.

Naglasio je da će SAD ostati skoncentrisane na to pitanje, te dodao kako vjeruje da može i da hoće isporučiti pomoć, prenosi Glas Amerike.

Stoltenberg je ocijenio ključnim da američki Kongres u bliskoj budućnosti usaglasi nastavak podrške Kijevu.

- Računam na sve saveznike da ispune obećano - potcrtao je Stoltenberg.

Stoltenberg i Sullivan podržali su Kijev u trenutku kad republikanci u Kongresu blokiraju usvajanje zakonskog predloga za nastavak američke pomoći Ukrajini.

Od ruske invazije na Ukrajinu protekle su skoro dvije godine, tokom kojih su Kijev podržale mnoge članice NATO-a, a naročito SAD.

#JakeSullivan #NATO #rusija #SAD #Ukrajina #Svijet