Članak

DAO RIJEČ

Vučić sa Pistorijusom: Srbija nikoga neće iznenaditi ni vojnim ni bilo kakvim drugim potezima

Mir i stabilnost su od presudnog značaja za sve u regionu i Evropi, a nestabilnost nikome nije u interesu, saglasili su se na sastanku predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

"Dao sam riječ da Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim ili bilo kakvim drugim potezima", kaže Vučić.

"Govorili smo o stabilnosti u regionu i potrebi da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu i Metohiji. Saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu, već i, rekao bih, u cijeloj Evropi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost", rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za Pistorijusom.

Vučić je rekao da je razgovor sa Pistorijusom bio izuzetno otvoren i sasvim iskren sa obje strane.

"Jer, kada vodite razgovor u rukavicama, niste uvijek sasvim sigurni ni šta ste čuli, ni šta ste rekli. Zahvaljujem se gospodinu Pistorijusu na posjeti Republici Srbiji. Njemačka je za našu zemlju najvažniji ekonomski partner", rekao je Vučić.

Govoreći o KiM, Vučić je rekao da ne postoji saglasnost po pitanju uklanjanja dinara sa KiM, ukazujući da Srbija, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, smatra da je uklanjanje dinara sa Kosova i Metohije potpuno protivzakonito i da to nije pitanje nekakvih prelaznih odredaba i davanja više vremena.

Njemačka je jedan od glavnih protagonista priznanja nezavisnog Kosova i te politike.

“Mi imamo dobru komunikaciju sa NATO-om, profesionalnu, vrlo korektnu. Nastavićemo takvu saradnju da imamo i u buduće", rekao je Vučić.

Pistorijus je rekao da je u interesu miran i stabilan region kao budući partner Evropske unije.

"Podrazumijeva se da razgovaramo o svim pitanjima i Srbija je za nas važan partner, najveći ekonomski činilac u regionu sa odgovarajućim utjecajem. Srbija kao najvažnija zemlja ispoljava svoj pozitivni utjecaj kako bismo stekli tu dugotrajnu stabilnost u regionu i cijeloj Evropi. Zapadni Balkan je ne samo kulturni, geografski, nego politički dio Evrope, tu nemam nikakve sumnje", rekao je Pistorijus.

Njemački ministar prenio je da ga je Vučić uvjerio kako Srbija neće učiniti nešto što bi ugrozilo stabilnost u regiji.

"Polazimo od toga da Srbija neće podržati eventualne tendencije secesije u Republici srpskoj nego da će se zalagati za integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine", dodao je Pistorius.

Vučić je kazao da priključenje EU ostaje cilj Srbije i da su, u skladu sa tim, održani veoma fer i pošteni izbori, kao i da će Srbija prihvatiti sve preporuke ODIHR-a.

"Pozvali smo pripadnike i predstavnike ODIHR-a da učestvuju u posmatranju čak i naših lokalnih izbora, iako to nije naša obaveza, ali smo i to uradili da bismo pokazali da ništa ne krijemo zato što mislim da imamo toliko čvrst i toliko jasan legitimitet", rekao je Vučić.

Istakao je i da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH kao međunarodno priznate države i da nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine, kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet entiteta Republike srpske u okviru Bosne i Hercegovine.

"I mi smo poštovali svaki dogovor i poštovaćemo uvijek u budućnosti dogovor tri naroda, konsenzus tri naroda i Dejtonski mirovni sporazum i stvarno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne interpretaciju kako kome padne na pamet", rekao je Vučić.

#AleksandarVučić #BorisPistorius #Region #Srbija