Članak

VANREDNI IZBORI

Ilham Alijev osvojio peti uzastopni mandat predsjednika Azerbejdžana

Peti mandat na čelu države

(Patria) - Predsjednik Ilham Alijev, na predsjedničkim izborima, kako se i očekivalo, vodi na izlaznim anketa poslije zatvaranja biračkih mjesta u srijedu, pošto je iskoristio raspoloženje glasača poslije brze i odlučujuće pobjede Bakua nad armenskim separatistima u regionu Nagorno-Karabah.

Alijev bi tako osvojio peti uzastopni mandat na vanrednim izborim koji su kritizirani da nisu ni slobodni, ni pošteni, usred gušenja nezavisnih medija i odsustva bilo kakve prave opozicije, javljaju zapadni mediji.

Opozicione stranke bojkotirale su izbore.

Izlazna anketa koju je sprovela grupa Oracle Advisory Group iz SAD poslije zatvaranja biračkih mjesta pokazala je da je Alijev ubjedljivo pobijedio sa 93,9 odsto glasova. Zvanični rezultati se očekuju se u četvrtak.

Predsjednički izbori nisu trebali biti održani prije 2025. godinu, ali je Alijev, ojačan nakon što je Azerbejdžan ponovo osvodio Nagorno-Karabah, najavio prijevremeno glasanje u decembru kako bi iskoristio pobjedu na bojnom polju.

"Ne vjerujem da ćemo videti drugačijeg Alijeva u novom mandatu", izjavila je za Azerbejdžanski servis RSE-a Berit Lindeman, generalna sekretarka Norveškog helsinškog komiteta.

"Mislim da je razlog zašto su izbori organizirani sada umjesto sljedeće godine upravo to što on želi nastaviti putem kojim je već krenuo. To je još jedan korak da se učvrsti njegova moć i način na koji je sada vodi. Mislim, on je postepeno postajao autoritarniji", rekla je Lindeman.

Šezdesetdvogodišnji Alijev opstao je na vlasti kroz niz izbora obilježenih nepravilnostima i optužbama za krađu, dok su pod njegovom autoritarnom vladavinom suzbijene političke aktivnosti i ljudska prava.

Šef izbornog informativnog centra Sekretarijata Centralne izborne komisije Farid Orujov rekao je da je do 17 sati po lokalnom vremenu (14:00 po srednjoevropskom vremenu) glasalo 4.590.075 ljudi, što je 70,85 odsto registriranih birača.

Azertag, zvanična državna novinska agencija javila je da Alijev već prima čestitke. Tako su Alijevu čestitke uputili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsjednik Rs-a Milorad Dodik.

#Azerbejdžan #čestitke #IlhamAlijev #izbori #Svijet