Članak

OČEKUJE SE BURAN SASTANAK

Dodika naljutio Konaković: Dolazimo u Sarajevo, ali neće biti dogovora o tri zakona, tražimo da se riješi Ustavni sud BiH

(Patria) – Dolazak na sutrašnji sastanak pet predsjednika stranaka koje čine državnu vlast najavio je i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon što je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio taj sastanak.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je imao i poruku za ministra vanjskih poslova i predsjednika NIP-a Elmedin Konaković kojem je poručio da nije političar na duge staze i da će se to pokazati. Dodika je naljutila današnja Konakovićeva izjava o Dodiku i proruskoj politici, te mu je poručio da je nepotrebno da on nekome drži predavanja i zagovara sankcije i zastupa tuđe interese.

„Nije sporan evropski put i nije sporno da se sve uradi što je dogovoreno na sastanku (Bakinci op.a.). U okviru toga se nalazi nekoliko važnih tema. Јedan je i zakon o Ustavnom sudu, koji smo dogovorili i da ukoliko to možemo da uradimo i da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu BiH, mi imamo evropski put. Ako to ne možemo da dogovorimo, nećemo se dogovoriti ni oko Suda, ni oko zakona o pranju novca, zakona o sukobu interesa. Ne može on ovdje da nameće pravila, šta je umislio sebi da je on neko ko ovdje drži lekcije, govori nekom da je marioneta, kako je neko prorus“, kazao je Dodik o Konakoviću.

Kaže kako je bio spreman da probaju se dogovoriti o tri zakona koja su tražena od njih, ali da je ovakav Konakovićev stav ih odmakao od toga.

„Čak smo imali varijantu hajde da probamo sa ova tri zakona što je rečeno, Zakon o sudovima, Zakon o sukobu interesa, Zakon o spriječavanju pranja novca. Sad nećemo. Sad će dobiti Ustavni sud i odluku o visokom predstavniku. Kakav je to evropski put a imamo strance koji odlučuju“, kazao je Dodik.

#ElmedinKonaković #MiloradDodik #bih