Članak

KO S BIJELIM ANĐELOM TIKVE SADI...

Čović okrenuo ploču: Ping-pong sa Schmidtom, od 'nametnite' za kratko došao do 'ne nametnite'

Piše: A. Čorbo-Zećo

Nije prošla ni godina dana od kako je Dragan Čović molio za nametanje Christiana Schmidta do onog danas kada kaže ne treba Schmidt nikako da interveniše.

Po principu švedskog stola, takva je politika Čovića, nalik onoj Milorada Dodika kada tumači Ustav i Dejtonski mirovni sporazum.

Čovićeva promjena i nezajažljivost kriju se i u pozivanju na 'mostarski sporazum'.

Prošle godine 29. jula na pitanje da li je moguće da će se sada postići dogovori političkih stranaka kako Christian Schmidt ne bi nametnuo izmjene Izbornog zakona, Čović je rekao da nije. Naravno, tada je priželjkivao Schmidtovu intervenciju, nikakav eventualni dogovor nije dolazio u obzir.

“Imali smo dovoljno prostora od potpisanog sporazuma u Mostaru, dvije godine. Jasno smo čuli predstavnike bošnjačkog naroda u Sarajevu ovih dana kako su imali taktike kako se ništa ne bi dogodilo i ako sada neko očekuje da se nešto napravi u ovih mjesec dana, mislim da je to neprovodivo”, naveo je tada Čović.

A, danas 7. februara 2024. godine poziva 'svjedoke' tog sporazuma da pomognu da se on do kraja implementira!? I to u 'nekoliko tjedana koji su pred nama'.

I ta nekonzistentna politika Čovića u kojoj okreće ploču, od „nametnite“ do „ne nametnite“ govori o tome da HDZ BiH, ali i onaj iz Zagreba, uopće ne mare za interes građana BiH, već isključivo lični, stranački interes u kojima ne odustaju od ‘legitimnog predstavljanja’, te to vežu za put BiH ka Evropskoj uniji. Tako ‘trojku’, partnere u vlasti vežu za dogovor iz Bakinaca, iako snimak još niko ne pušta.

Sada se Čoviću ne sviđa mogućnost da Schmidt nametne Izborni zakon u dijelu nazvanom ‘integritet izbornog paketa’, a što se može vezati za put BiH ka Briselu, te želi takve izmjene upakovati sa ‘legitimnim predstavljanjem’. Računa da će ‘trojka’ zbog želje za otvaranjem pregovora BiH za ulazak u EU u takav paket ugurati i legitimno predstavljanje.

S obzirom da je Schmidt ranija nametanja uradio direktno pod pritiskom Hrvatske i Dragana Čovića, postaje sve jasnije da ovaj put neće intervenirati, a čime i definitivno gubi svaki kredibilitet.

Podsjećamo kako su ranije vodeći političari u Zagrebu premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović ocijenili kako je njemački političar na čelu međunarodne zajednice popustio pred pritiscima probošnjačkih stranaka, te su iskazali očekivanje da će ipak donijeti odluku kojom će se zajamčiti jednakopravnost Hrvata te očuvati Daytonski mirovni sporazum.

I onda se desilo i to. Schmidt je zacementirao HDZ BiH u vlasti, s tim da im treba još izbor člana Predsjedništva BiH, da definitivno podijele Federaciju BiH na dva dijela. Vješto su u igru uvukli i ’trojku’, koja je sada u pat-poziciji. Kao, uostalom i međunarodna zajednica.

Čović je ranije očekivao da Schmidt intervencijom spriječi, kako je pričao, pretvaranje FBiH u bošnjački entitet, a sada ide dalje, traži da neinterveniranjem ovjeri podjelu!

Schmidt je na posebnom ispitu, kojeg je izgleda pao. On je zbog HDZ-a 27. aprila 2023. godine dirnuo i u Ustav FBiH čime je omogućio novoj parlamentarnoj većini (Trojka i HDZ + stranke okupljene oko HNS-a osim HRS-a) da imenuju novu Vladu Federacije BiH sa Nerminom Nikšićem na funkciji premijera.

To je uradio na način da potpis jednog potpredsjednika FBiH taj dan nije bio potreban za imenovanje Vlade FBiH već samo predsjednika i jednog potpredsjednika. Tako je tog dana potpis SDA-ovog Refika Lende bio nepotreban i Federacija BiH je dobila novu vladu. Nametnutu Vladu, koja nije izraz volje građana, već Čovića i međunarodne zajednice.

A, ko s đavolom (čitaj 'bijelim anđelom') tikve sadi, o glavu mu se obiju!

#AminaČorboZećo #ChristianSchmidt #DraganČović #HDZ #MeđunarodnaZajednica #MOSTARSKISPORAZUM #BiH #izdvojeno