Članak

NA SVIM JEZICIMA

Meta će na Facebooku, Instagramu i Threadsu označavati AI generisane fotografije

U narednim mjesecima uz takve objave na spomenutim društvenim platformama stajat će napomena da je riječ o sadržaju u čijem je stvaranju korišten GenAI.

(Patria) - Kompanija Meta saopštila je da će na svoje društvene platforme Facebook, Instagram i Threads implementirati tehnologiju koja će prepoznati i potom označiti slike generisane alatima za umjetnu inteligenciju (AI) drugih kompanija, počevši od Googlea, OpenAI-ja, Microsofta, Adobea, Midjourneya i Shutterstocka.

U narednim mjesecima uz takve objave na spomenutim društvenim platformama stajat će napomena da je riječ o sadržaju u čijem je stvaranju korišten GenAI. Meta navodi i da će oznake biti na 'svim jezicima'.

Meta već označava AI slike koje generišu njeni vlastiti sistemi oznakom 'Imagined with AI'.

Kažu kako se nadaju da će nova tehnologija, koju još uvijek razvijaju, stvoriti 'zamah' za industriju da se uhvati ukoštac s lažnim sadržajima.

No, ti alati neće funkcionisati za audio i video. Kompanija poručuje da umjesto toga traži od korisnika da označe vlastite audio i video postove u čijem je stvaranju učestvovao GenAI, jer ih 'u suprotnom očekuju visoke kazne'.

#Meta #Instagram #FacebookDogodek #Threads #zanimljivosti #magazin1