Članak

NE ODUSTAJE OD STAVA

Čović: Južna interkonekcija nije projekat pojedinca, ali novo preduzeće mora imati sjedište u Mostaru!

(Patria) - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović održao je danas press konferenciju u Mostaru o aktuelnoj političkoj situaciji.

Na početku je istakao kako osam godina nakon predaje zahtjeva za članstvo u EU obitelj nema važnijeg trenutka od ovog u kojem se nalazimo. Kazao je da je tokom posjete delegacije EU i Evropske komisije jasno potcrtano koje su to obaveze BiH kada je u pitanju naša EU perspektiva.

"Ostalo nam je vrlo kratko vrijeme dva ili tri tjedna da to provedemo. Ne vidim nijednog razloga da uvjete koje treba ispuniti doživimo kao nepremostive. Taj posao možemo završiti do kraja veljače i ja sam uvjeren da ćemo uspjeti to uraditi. Hrvatski predstavnici na svim razinama institucija vlasti do kraja su predati našem euroatlantskom putu. To je dugoročan cilj koji nema alternativu", kazao je Čović.

Kazao je da su s partnerima s kojima su potpisali sporazum na razini Vijeća ministara vrlo jasno precizirali šta trebamo uraditi kako bismo riješili mnoga otvorena pitanja.

"Bez bilo kakvih političkih igara, mi mislimo da ovaj posao moramo odraditi s partnerima kroz izvršnu vlast. Naši partneri moraju odustati od politika nadmudrivanja, nedosljednosti u svom radu, mijenjanja stajališta oko onoga što smo precizno dogovorili. Sutra ćemo imati sastanak i sutra možemo riješiti sve. Ovaj put naviknute igre političkog marketinga za potrebe tijela kojem se obraćaju moraju prestati u narednih 20 dana i pozivam sve lidere opozicije da razumiju da je ovo vrijeme koje nam se neće ponoviti i da donesemo ključne odluke. Partnerima jasna poruka - nemojmo tražiti alibi politiku onima koji u ime nas donose odluke. Ne može korespondirati naš EU put sa nametnutim odlukama", dodao je.

On je istakao da međunarodna zajednica jeste strateški partner u vanjskoj politici i da ih poziva da kroz eksperte pomogne da nađemo najbolja rješenja i da tu ugradimo najviše dmeokartske standarede.

"Očekujemo od OHR-a da se uzdrži od nametanja bilo kakvih odluka jer će derogirati naš EU put. Želimo do kraja štititi prava hrvatskog naroda i svoje domovine BiH. Moramo razumjeti da hrvatski narod neće odustati ni od jednog strateškog pitanja. Kada je u pitanju ustavna jednakopravnost, legitimno predstavljanje, insistirat ćemo na poštivanju Ustava. Sve drugo što tebamo mijenjati u vremenu ispred nas moramo ugraditi u Ustav.
Jedini koji istinski kontinuirano traži sagovornika i nalazi se između unitarizma i secesionizma su Hrvati", kazao je.

On je kazao kako je potrebno izgraditi do kraja pravnu državu, osigurati sigurnost svakog žitelja, osigurati energetsku neovisnost.

Govoreći o tzv. objedama lažnim informacijama koje su se iznosile u javnosti kazao je kako je upravo HDZ doprinio stabilizaciji odnosa u Mostaru kao jedinom multietničkom gradu.

"Potpisali smo sporazum u Mostaru uz nazočnost međunarodne zajednice. Pozivam sve te predstavnike da provedemo do kraja taj sporazum. Mostar ima prosperitet i u koji se investira i pozivam ih da zajedno realiziramo ono što je potpisano", dodao je šef HDZ-a.

Govoreći o projektu Južne plinske interkonekcije istakao je kako energetska neovisnost BiH ima posebno mjesto u politici i HDZ i HNS-a.

"Angažirali smo najveće stručnjake koji su nam sugerirali da napravimo prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji da tvrtka koja će se baviti je javno preduzeće sa sjedištem u Mostaru. Stavili su nam doznanja da ne smijemo prepustiti slučaju tako da taj projekat ne može biti privatni projekat bilo kojeg pojedinca. Projekat je zamišljen da ide kroz tri županije", kazao je dodajući da sjedište tog novog preduzeća mora biti u Mostaru, a u vlasništvu Vlade FBiH kao što je to i preduzeće BH-Gas u kojem nema nijednog uposlenog Hrvata.

"Mi imamo prijedlog zakona, naš prijedlog je predat i američkoj administraciji i Vladi FBiH i želimo da ide u proceduru. Javno poduzeće u vlasništvu Federacije kao što je to i BH-Gas. Sjedište mora biti u Mostaru i kako neko očekuje da prepustimo takav investicijski institut nekome u toj kompaniji gdje nema nijedan Hrvat", kazao je.

Čović je također kazao kako nema luksuz govoriti oštro i onako kako mu sugeriraju ali da se ne može odstupati od dogovora koji su partneri postigli. Ponovio je da postoji snimak na kojem je sve jasno rečeno i da se taj dogovor ne treba dalje skrnaviti.

#DraganČović #Mostar #BiH