Članak

ZBOG INFLACIJE

Savez sindikata policijskih organa traži da se hitno usvoji osnovica za obračun plaće u iznosu od 650 KM

(Patria) - Imajući u vidu da nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu još nije upućen u proceduru usvajanja, koja podrazumijeva usvajanje u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, zatim Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i na kraju oba doma Parlamentarne skupštinu Bosne i Hercegovine, Savez sindikata policijskih organa traži od nadležnih da pokažu odgovornost prema uposlenima i hitno usvoje Odluku o visini osnovice za obračun plate u 2024. godini u iznosu od 650,00 KM što predstavlja povećanje plate za utvrđeni iznos inflacije u Bosni i Hercegovini u prethodnoj godini.

"Zahtjev za usvajanje navedene Odluke o visini osnovice Savez sindikata policijskih organa je u saradnji sa Sindikatom uprave za indirektno oporezivanje i Sindikatom državnih službenika i namještenika u institucijama Bosne i Hercegovine uputio prema Vijeću ministara u septembru prošle godine, a nakon povećanja okvirnog budžeta za dodatnih 40 miliona upućena je i urgencija.

Naime, imajući u vidu inflatorna kretanja i povećanje plate uposlenima na svim nivoima vlasti pozivamo Vijeće ministara da pokaže odgovornost prema uposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine te dodatna sredstva u iznosu od 40 miliona KM usmjeri na povećanje plate i životnog standarda uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Također, javno pozivamo rukovodioce svih institucija i agencija koji su zaprimili dopis Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine broj: 05-16-2-5062-178/23 od 31.01.2024. godine, a kojim se traži da analiziraju prethodno dostavljeni zahtjev za budžet 2024. godine, isti usklade sa eventualno novim prioritetima vodeći računa o racionalnom planiranju i dostave tražene podatke Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine najkasnije do 12. februara, da prilikom odgovora na isti ne traže dodatna vozila i dodatna materijalno tehnička sredstva nego da i sami daju prijedlog da se pomenuta sredstva u iznosu od 40 miliona iskoriste za povećanje primanja uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine", saopćeno je.

#BiH #inflacija #osnovica #plaće #policija