Članak

Ambasadorica Lagerlof: Memorijalni centar radi nemjerljiv posao, ali držala sam se diplomatskog protokola

Ambasadorica je ipak otišla u Memorijalni centar i položila cvijeće, nakon čega se zaputila kod Grujičića. Kako je istakla takav je bio diplomatski protokol.

(Patria) - Ambasadorica Švedske u BiH Helena Lagerlof oglasila se u utorak navečer povodom posjete Srebrenici, a direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić otkazao joj je sastanak jer je bila planirana i posjeta načelniku Srebrenice i negatoru genocida Mladenu Grujičiću.

Ambasadorica je ipak otišla u Memorijalni centar i položila cvijeće, nakon čega se zaputila kod Grujičića. Kako je istakla takav je bio diplomatski protokol.

“Glavni cilj moje posjete bio je odati počast žrtvama genocida u Srebrenici. Stav švedske vlade kao i moj, po ovom pitanju su isti – mi solidarno stojimo uz žrtve, preživjele i porodice koje tuguju za svojim voljenim. Švedska vlada kao i ja lično smo čvrsto ubijeđeni da su sve akcije i izjave koje umanjuju ili negiraju genocid u Srebrenici duboko uznemirujuće i protivne su temeljnim civilizacijskim vrijednostima. Ja bih ovu poruku također prenijela i djelatnicima Memorijalnog centra u Potočarima kao i moju duboku zahvalnost za nemjerljiv posao koji obavljaju na polju istraživanja i dokumentovanja i na njihovom doprinosu u očuvanju historije i suočavanju sa silama neznanja i mržnje koje uzrokuju genocid. Nažalost, naš sastanak je bio otkazan.

Ja sam i nakon toga odlučila da odem i odam počast žrtvama jer to osjećam kao ljudsku obavezu i kao diplomata i kao gošća u ovoj državi.

Moj diplomatski protokol nakon posjete mezarju uključivao je sastanak sa predstavnicima međunarodne zajednice koje imaju svoje terenske urede u Srebrenici, kao i sa lokalnim izabranim političkim predstavnicima. Tokom ovih sastanaka podsjetila sam zvaničnike šta je svrha moje posjete, te na njihovu obavezu da potiču procese pomirenja, mira i poštovanja. Također, pozvala sam ih da se obavežu da kontinuirano rade na izgradnji bolje budućnosti za sve ljude koji žive na ovom prostoru", navela je Lagerlof.

#AmbasadaŠvedske #EmirSuljagić #genocid #HelenaLagerlof #Srebrenica #BiH