Članak

OKVIRNI SPORAZUM

Blinken: SAD će razgovarati s Izraelom o odgovoru Hamasa

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je jučer da SAD razmatraju odgovor Hamasa na okvirni sporazum o oslobađanju talaca kao dio produžene pauze u borbama u Gazi.

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je jučer da SAD razmatraju odgovor Hamasa na okvirni sporazum o oslobađanju talaca kao dio produžene pauze u borbama u Gazi.

Blinken je na konferenciji za novinare u Kataru rekao da će razgovarati o odgovoru Hamasa s izraelskim dužnosnicima kada u srijedu posjeti tu zemlju. Odbio je otkriti detalje odgovora Hamasa.

Naglasio je da će Washington upotrijebiti svaki način koji mu je na raspolaganju kako bi postigao pauzu u borbama koja bi se temeljila na ranijem oslobađanju više od 100 talaca.

- Ima još puno posla za obaviti, ali mi i dalje vjerujemo da je sporazum moguć i da je doista neophodan. SAD su odlučne iskoristiti svaku pauzu u borbama za izgradnju diplomatskog puta prema "pravednom i trajnom miru" na Bliskom istoku - kazao je Blinken.

Hamas je ranije jučer objavio saopštenje u kojem piše da je dostavio svoj odgovor Egiptu i Kataru u vezi s okvirnim sporazumom o prekidu vatre koji je predložen za Pojas Gaze.

#AntonyBlinken #Hamas #SAD #Svijet