Članak

'POLITIČKO ORUŽJE'

Trump: Presuda suda u Washingtonu uništava američku naciju, predsjednik mora imati puni imunitet

Predsjednik SAD mora da ima pun imunitet kako bi mogao da radi ono što je dobro za našu zemlju.

(Patria) - Bivši američki predsjednik i aktuelni kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Trump smatra da presuda suda u Washingtonu po kojoj nema imunitet uništava američku naciju.

"Predsjednik SAD mora da ima pun imunitet kako bi mogao da radi ono što je dobro za našu zemlju. Ne smije se dozvoliti da ova presuda koja uništava američku naciju ostane na snazi", naveo je Trump na društvenoj mreži TruthSocial.

Na taj način reagovao je na presudu suda u Washingtonu u kojoj se navodi da bivši predsjednik SAD nema predsjednički imunitet i da može biti tužen po optužbama za zavjeru da je htio da poništi rezultate izbora 2020. godine.

Trump je poručio da će, ukoliko ne bude poništena, odluka "strašno naškoditi" instituciji predsjednika SAD i samoj državi.

"Predsjednik će se plašiti da djeluje iz straha od opake odmazde suprotne strane nakon što napusti funkciju. Znam iz ličnog iskustva, jer upravo kroz to prolazim. To će postati političko oružje koje će se koristiti za miješanje u izbore", rekao je Trump.

Očekuje se da će se Trump žaliti na presudu, što znači da bi slučaj mogao da dospije do Vrhovnog suda, gdje konzervativci imaju većinu 6:3.

Američki specijalni tužilac Jack Smith optužio je Trumpa da je planirao poništiti pobjedu Josepha Bidena na izborima 2020. godine i da je počinio krivično djelo kako bi ostao na funkciji.

#DonaldTrump #SAD #Svijet