Članak

SJEDNICA U SARAJEVU

NASILJE U PARLAMENTU FBiH Trojka i HDZ ruše Poslovnik i forsiraju sumnjiv budžet

(Patria) - Vladajuća parlamentarna većina koju čine Trojka, HDZ i sateliti i danas je derogirala Poslovnik i Ustav FBiH, te zaključkom legalizirala nelegalno ovlaštenje Mladenu Boškoviću za vođenje sjendice.

A na sjednici će po hitnom postupku umjesto privremenog finansiranja Federacije biti razmatran Prijedlog budžeta ovog entiteta, u iznosu od skoro 7,5 milijardi KM, koji je Vlada FBiH uputila prije dva dana u proceduru.

Tako je nastavljena praksa vlasti u Federaciji da se izbjegava javna rasprava o najvažnijem ekonomskom dokumentu entiteta kroz Nacrt budžeta, već se po hitnim procedurama skoro pa nameće budžet.



Iako su stranke Trojke (SDP, NiP i NS) u ranijim sazivima negodovale zbog hitnih procedura budžeta, očigledno nastavljaju praksu u mnogo težem obliku, jer sjednica je upitnog ustavnog i poslovničkog karaktera, a budžet po hitnoj proceduri.

Uz Prijedlog budžeta danas će biti razmatrani i prateći zakoni, te vjerovatno izbor članova rukovodstva Doma, umjesto Mirjane Marinković Lepić i Edine Gabele, trebali biti izabrani Dragan Mioković za predsjedavajućeg i Kenan Uzunović za dopredsjedavajućeg.

Predsjednik Kluba SDA Mirsad Zaimović zatražio je da se Prijedlog budžeta skine s dnevnog rada, jer zastupnici nisu imali vremena da ga razmotre.

“Najvažniji dokument donosi se ispod žita i zbog toga imam pravo da ozbiljno sumnjam u njegov sadržaj”, istakao je Zaimović.

#Bošković #FederacijaBosneIHercegovine #HDZ #Parlamentarna #Poslovnik #Sateliti #Trojka #Ustav #Većina #Vladajuća #BiH