Članak

I TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE

Pravna pobjeda Šehagića: Sud presudio - Komisija za koncesije BiH imenovana je nezakonito!

(Patria) - Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je utvrđeno da Zajednička komisija za koncesije nije legalno izabrana, pa analogno tome nije ni legalna.
Potvrdio je ovo za Patriju i Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine, koji je i uputio tužbu Sudu BiH zbog formiranja zajedničke komisije koja treba da rješava spor između Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Rs pokrenut zbog dodjele koncesija za gradnju hidroelektrana na rijeci Drini mimo institucija BiH.

„Kao što sam i tvrdio u dvije svoje tužbe Komisija za koncesije BiH nema ni legitimitet ni legalitet da donosi odluke. Tačnije Zajednička komisija nema pravo da radi. Sud BiH se o tome konačno izjasnio – kazao je Šehagić.



Podsjećamo, prvu tužbu je također Sud BiH potvrdio, ali formalno.pravno Komisija nije ispoštovala formalno-pravo odluku, pa je Šehagić bio prinuđen ponoviti tužbu.
Članovima Komisije za koncesije BiH, koja trenutno ima četiri od sedam članova, mandat istekao još prije 14 godina, te je potrebno prvo imenovati novi saziv.

Međutim, do toga nije došlo jer ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD) je poništio konkurs.

Također, problem je što je u zajedničku komisiju imenovano sedam članova, šest s teritorije Rs-a i tek jedan iz FBiH, i pri tome je riječ o pet Srba i po jednom Bošnjaku i Hrvatu.

„Onog momenta kada se penzionisao član komisije ispred Brčko Distrikta mi više nismo mogli raditi. Nego radilo se kao kolegij“, kaže Šehagić.

Nakon što je Sud BiH poništio rješenje Komisije za koncesije BiH, koje se odnosilo na imenovanje zajedničke komisije i predmet vratio na ponovno odlučivanje u tu je komisiju ponovo imenovan i Šehagić iako je obavijestio da i iz zdravstvenih razloga ne može učestvovati i ne učestvuje u njenom radu.

„Nepravilno su utvrđene činjenice i nepravilno su primijenjeni zakoni Bosne i Hercegovine, a Sud BiH je to potvrdio“, ističe Šehagić.

Inače, Tužilaštvo BiH prošle sedmice dostavilo je obavještenje u kojem se traži Zajednička komisija za koncesije BiH izjasni o tome zašto nije provedena djelimična odluka Ustavnog suda da je sporna gradnja hidroelektrana.

Ta djelomična odluka je dostavljena Komisiji za koncesije BiH 28. jula 2021. godine, a rok za njeno izvršenje je istekao 28.10.2021. godine, a Komisija je 11. oktobra 2021. godine obavijestila Ustavni sud BiH o nemogućnosti da poduzme odgovarajuće mjere s ciljem izvršenja navedene odluke.

(A.Č.Z.)

#KomisijaZaKoncesije #MensurŠehagić #nezakonitoImenovanje #Presuda #Sud #Tužilaštvo #UstavniSud #BiH #izdvojeno