Članak

PREDSJEDNIK SNSD

Dodik: Trojka je malo omekšala zbog svojih lokalnih potreba, ali u suštini rekli su sve isto ono što smo dogovorili

Istakao je da je ključno pitanje Izborni zakon, te da je ostala nezavršena priča o sjedištu Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

(Patria) - Moj utisak je da je sastanak proizveo volju i atmosferu da se to završi u februaru i mislim da kada malo pažljivije posmatrate, partneri iz FBiH su zbog nekih svojih lokalnih potreba na neki način omekšali, ali u suštini sve su rekli isto, nije bilo ništa različito od onog što smo se dogovorili o svemu tome, kazao je predsjednik SNSD-a Milroad Dodik u nedjelju govoreći o sastanku održanom u četvrtak u Bakincima sa predsjednicima trojke i HDZ BiH.

Istakao je da je ključno pitanje Izborni zakon, te da je ostala nezavršena priča o sjedištu Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

"Mi insistiramo da Apelaciono odjeljenje bude u Banjaluci, oni još nisu spremni da to prihvate. Razgovarali smo o Ustavnom sudu i rečeno je da raspodjela, dva Srbina, te po dva Hrvata i dva Bošnjaka, koja bi se birala u FBiH, i trojica zamjenskih za strane sudije ili kako odluči Parlament, to je uredu kvalifikacija, ali ih bira Parlament BiH i u kome svi imaju neku odlučujuću ulogu. Neće to biti strana volja, nego volja organa BiH. Dakle to smo dogovorili da izradimo, da ne bi opterećivali ovaj evropski put, da bude do kraja aprila finalizovano", naglasio je Dodik.

Dodao je da je to što je dogovoreno paket sve ili ništa.

"Ne možete uzeti šta hoćete. Ima tamo stvari sa kojima sam i ja nezadovoljan, ali smo se trudili da napravimo kompromis koji je uvijek težak među različitim političkim opcijama", rekao je Dodik.

#dogovor #HDZ #MiloradDodik #sastanak #trojka #BiH