Članak

DODIKOV STAV

Sutra sastanak SNSD-a, HDZ-a i trojke: Bez Zakona o Ustavnom sudu BiH neće biti ni drugih zakona

(Patria) - Predsjednik SNSD Milorad Dodik potvrdio je danas da će sutra biti održan sastanak sa HDZ-om i strankama trojke.

„Mi smo krenuli u ovo sve, još u šestom mjesecu utvrdili da idemo sa zakonom o VSTV i rekli smo da u septembru krećemo sa zakonom o Ustavnom sudu. Koji je sad mjesec. Zašto nismo krenuli. Predložili smo da trojicu zamjenskih sudija bira PS BiH. Dvojicu bira NSRs, četvoricu FBiH i trojicu PS BiH. Ustavni sud može samo da procjenjuje da li je neka odluka u skladu sa Ustavom ili nije. Nećete dobiti zakon o imovini na nivou BiH. Ako neko od stranaca poduzme tu mjeru, računajte da će Rs donijeti odluku o nezavisnosti. Ne damo zemlju. Ne sporimo pravo FBiH na imovinu. Kako je FBiH dodijelila zemljište britanskoj firmi. Nisu pitali pravobranioca, ali to je vaša stvar. Ovom odlukom Vlada FBiH je pokazala da je afričko pleme, nek se ljuti ko god hoće", kazao je.

On je dalje nastavio ističući da će se vidjeti ko je ovdje pošten, a ko je svašta radio.

"Da li je Milorad Dodik odlazio kod onog Tite u Dubai ili nije odlazio. Postoje slike, dokazi, postoje stenogrami ja sam to sve pročitao i sve znam. A onaj kome je taj Tito, nekim politčarima platio avionske karte i za njega i porodicu i platio boravak u Dubaiju to nikome ništa ne znači", kazao je, a na pitanje novinara o kome se radi dodao je da se bave istraživačkim novinarstvom.

Kada je riječ o tehničkim izmjenama Izbornog zakona Dodik je kazao da se ne može ići samo sa jednim segmentom.

"Tehničke izmjene su urađene jer su naručeni aparati jer propade biznis od nekoliko miliona KM", dodao je.

On je ponovio da insistira da Apelaciono odjeljenje Suda BiH bude u Banja Luci, ali da neće biti nikakvog dogovora o zakonima dok se postigne dogovor o Ustavnom sudu BiH niti će prije toga izabrati sudije u NSRs.

#MiloradDodik #trojka #BiH #politika #SNSD #hdz