Članak

ISPORUKA LIJEKOVA

Katar i Francuska posredovali dogovoru da pomoć dobiju civili i taoci u Pojasu Gaze

(Patria) - Katar i Francuska postigli su dogovor s Izraelom i Hamasom o isporuci lijekova za oko 45 izraelskih talaca u Gazi u zamjenu za humanitarnu i medicinsku pomoć za najugroženije civile.

Dvije zemlje rekle su da će pomoć iz Katara krenuti u Egipat u srijedu prije nego što bude prebačena preko graničnog prijelaza Rafah, javlja Reuters.

Glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da sporazum znači da će se „lijekovi zajedno s drugom humanitarnom pomoći isporučiti civilima u Pojasu Gaze, u najugroženijim područjima, u zamjenu za isporuku lijekova za Izraelce zarobljene u Gazi.“

On nije iznio detalje o tome koliko će pomoći i koja će pomoć biti dostavljena civilima.
Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopštio je da će dva aviona katarskih zračnih snaga sletjeti u srijedu u Egipat s lijekovima kupljenim u Francuskoj na osnovu izraelske liste.

Ranije je Philippe Lalliot, šef kriznog centra francuskog ministarstva vanjskih poslova koji
organizuje operaciju, rekao da pregovori traju sedmicama i da je početna ideja potekla od porodica nekih od izraelskih talaca.

Svakom od 45 talaca bili bi dostavljeni specifični medicinski paketi za nekoliko mjeseci, koji su sastavljani u Francuskoj. Međunarodni komitet Crvenog krsta će koordinisati na terenu. Francuska još uvijek ima tri državljana zadržana u Gazi, ali nikome od njih nisu hitno potrebni lijekovi, rekao je Lalliot.

#Francuska #Gaza #Katar #lijekovi #Svijet