Članak

ŠTA SE SADA ČUDITE

I, ŠTA SAD Slučaj Amine Pilavdžije i efendije iz Kozarca znak je da su 'došli po nas', a institucije u rukama separatista!

I sada se čudimo progonima Bošnjaka, dok nam sigurnosnim sektorom upravljaju kadrovi SNSD-a.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Silne reakcije, vrlo razumljivo, izazvao je slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti protiv potporučnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Amine Pilavdžija protiv koje se vodi medijski i politički progon od strane bosanskih Srba jer je istakla obilježje suverene, nezavisne i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. Jer zastava s ljiljanima je upravo to – zastava Republike BiH priznate u UN-u.

I tako će i potpredsjednik Federacije Refik Lendo naglasiti posebnu zabrinutost koju izaziva najava zamjenika ministra odbrane iz reda bosanskih Srba da će provesti disciplinski progon protiv potporučnice Pilavdžija. S tim u vezi pozvao je ministra odbrane Zukana Heleza da preduzme mjere i radnje i spriječi provođenje politički motivisanog pravnog nasilja protiv potporučnice Pilavdžija.

A, zašto mene nisu iznenadili sve jači i uvjereniji progoni onih koji ističu simbole državnosti, dok na negiranje genocida, promociju separatističkih ciljeva skoro da niko ne reaguje. Odgovor je vrlo jednostavan, jer smo predali institucije Bosne i Hercegovine u ruke onih koji i zagovaraju separatizam! Previše im se vjerovalo, i međunarodnom faktoru, a i onim snagama koje godinama rade na rušenju BiH i svega što je državno. Toliko im se vjerovalo da im je 'trojka' dala četiri delegata u Domu naroda PSBiH iako su svjedočili SDA-ovoj grešci i svim blokadama koje su u prethodnom mandatu koristili kroz taj mehanizam. Ali, do fotelja se moralo doći milom ili silom. Stranci su upregli silu, a 'trojka' milu, pa su kompromisom (tako ga oni nazivaju) dali Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću sve što su ovi zaustili da im pripada.

I sada se čudimo progonima Bošnjaka, dok nam sigurnosnim sektorom upravljaju kadrovi SNSD-a, a nije mi bilo mrsko te sam nekoliko Bošnjaka direktora upitala šta će učiniti s uposlenicima koje je proslavilo neustavni dan Rs 9. januar. Odgovori su mahom isti 'šta ćemo, sve u krug, dugo traje, dok te disciplinske komisije zasjedaju, dok se ovi izjasne, prođe voz'. Prevedeno, neće ništa! Ali će zato Goganović progoniti Aminu, kao što po Republici srpskoj progone efendije i Bošnjake koji se usude uspraviti kičmu. I Zukan je podnio prijavu protiv Goganovića, ali to bi moglo biti kadija te tuži, kadija ti sudi.

Jer, godinama i u vrijeme SDA, a sada posebno u vrijeme nove nametnute vlasti Bošnjaci, iako najbrojniji narod u BiH ne kontrolišu sigurnosne institucije, odnosno njima su rukovodili mahom Srbi i Hrvati, a Bošnjaci su dobijali mrvice u vidu zamjeničkih mjesta s kojih nemaju nikakvu efektivnu kontrolu. Bošnjacima je uvijek bila važnija diplomatija, nego stanje u državi, a kakvi su efekti djelovanja vidimo kroz razne non-papere ili odnos Brisela spram BiH.

No, vratimo se predaji sigurnosnih institucija separatističkim snagama. Zar normalan razum može shvatiti da nikada niti jedan Bošnjak nije rukovodio Državnom agencijom za istrage i zaštitu, ili da nije bio na čelu Granične policije BiH!? I umjesto da se 'trojka' bori za takvo što, oni im daju i Službu za poslove sa strancima i u OSA-u postave Ristu Zarića, što SNSD nije uspio sa SDA. A, upravo su ranije OSA BiH i Služba za poslove sa strancima BiH zabranili ulazak u BiH nekolicini ruskih i srbijanskih državljana koji su proglašeni osobama opasnim po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine. Danas je to druga priča!

I dok nas duboko zabrinjava tendencija da se isticanje legitimnih i legalnih obilježja međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine tretira kao širenje međunacionalne mržnje, dok se isticanje obilježja tzv. Vojske Rs ili paradržavne tvorevine Herceg Bosne, koje su pred međunarodnim sudovima pravosnažno presuđene za brojne ratne zločine i za genocid, uzima kao društveno prihvatljivo, moramo se zapitati kada će konačno bosanska politika reći dosta je!

Prvo su nas uvjerili da je i opozicija u Republici srpskoj jednaka tamošnjem režimu, a da nije tako svjedoči mandat Mirka Šarovića kao ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ili Dragana Mektića kao ministra sigurnosti.

Treba li podsjećati na ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, koji uz prečesto dizanje tri prsta i odlazak u Beograd na konsultacije sa Vučićem, ne radi ništa na jačanju sigurnosti BiH.

Valja imati na umu da rušenje ustava, a što provodi SNSD i partneri, neminovno izazivaju haos. Ali, za sada iz ‘trojke’ malo žešće djeluje samo Zukan Helez, dok ostatak vladajućih još igra mehko. A, tako ne ide. Ili svi kao jedan glas ili niko! Valjda to vide upravo u Republici srpskoj, koja korača ka cilju, svojoj nezavisnosti!

Jednostavno bošnjački političari su stvorili uslove da Dodik nesmetano - nekažnjeno može realizirati svoje planove i cilj. Danas možemo jasno vidjeti posljedice predaje sigurnosnih institucija i Tužilaštva koji ga štite umjesto da ga sankcioniraju.

Rekoh da se radi o dugogodišnjoj bošnjačkoj politici koja je sada doživjela vrhunac – a čita se kao izdaja države!

Amina Pilavdžija ili Amir Mahić, efendija iz Kozarca nisu ništa drugo nego slučajevi koji nam ukazuju da su ‘došli po nas’, a mi institucionalno nemoćni da odgovorimo. Neko zbog toga mora snositi odgovornost, ali do izbora je dug period, možda tada već bude prekasno za bilo šta!



#AminaČorboZećo #AminaPilavdžija #GraničnaPolicija #InstitucijeVlasti #NegiranjeGenocida #OružaneSnage #SDA #SIPA #trojka #ZastavaLjiljani #ZukanHelez #BiH #izdvojeno

ne ibrete se nego sta god da se lose dogodi oni zijevaju ko picka na nove gace-sto je nesto najopasnije kod nas,opasnije od sveg,od bilo koje sile posto si tu medju njima a pouzdati se ne moze ni u koga